Srbija

17.10.2016. 14:40

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Katastar ne može da snima kamerama građane u prijemnim kancelarijama

Srbija

17.10.2016. 14:40

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas Republički geodetski zavod da snimanjem kamerama u prijemnim kancelarijama službi za katastar u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu, krši zakon o zaštiti ličnih podataka.
Prema navodima poverenika Republički geodetski zavod snimljeni materijal čini dostupnim neograničenom broju korisnika Interneta, a nema nijedan zakonski osnov za to, niti ima dozvolu građana da ih snima.
„Obaveštenjima postavljenim na ulaze u prijemne kancelarije građani jesu prethodno informisani da se vrši predmetna obrada, ali ne može se smatrati da su svojim ulaskom u prostor prijemne kancelarije dali svoju saglasnost za predmetnu obradu, a nemaju ni stvarnu mogućnost izbora“, navodi se u saopštenju.
Poverenik je ocenio da je i svrha takve obrade podataka nejasna, a činjenica da se informacije o prisustvu građana u prostorijama Zavoda distribuiraju neograničenom broju korisnika interneta tu obradu čine „nesrazmernom bilo kojoj pretpostavljenoj svrsi“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.