Svet

18.10.2016. 11:46

Hina

Autor: Nova Ekonomija

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji će biti srušena

Svet

18.10.2016. 11:46

Rodna kuća Adolfa Hitlera biće srušena, a na njenom mestu nići će nova zgrada, najavio je u austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

Ministar Sobotka je za bečki list Prese rekao da je poslušao preporuku veća stručnjaka u koju je uključena bečka jevrejska zajednica, kao i vodeći austrijski istoričari.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rešenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi oterala neonaciste koji posećuju to mesto da bi odali počast nacističkom diktatoru.

Vlada je prvi korak preduzela u julu odlučivši da zapleni kuću privatnoj vlasnici koja nije htela da sarađuje u procesu prenamene te zgrade u javnu korist.

„Temelji kuće ostaće nedirnuti, a novu građevinu koristiće humanitarna organizacija ili javni sektor“, rekao je Sobotka.

Toj odluci vlade protive se neka udruženja, poput nevladinog Međunarodnog veća za spomenike i istorijska mesta koja smatra da kuća treba da ostane kao autentično memorijalno mesto koje će pomagati u demistifikaciji nacističke ideologije.

Pitanje kuće izazvalo je i rasprave između 17.000 stanovnika Braunaua, od kojih neki žele da se ona pretvori u izbeglički centar, a drugi da postane muzej posvećen austrijskom oslobođenju od nacističke vladavine, piše AFP.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je deo zaštićenog istorijskog centra Braunaua.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.