Srbija

23.10.2016. 12:01

N1

Autor: Nova Ekonomija

Atanacković:Topli obrok je socijalna kategorija i nije u redu što se oporezuje

Srbija

23.10.2016. 12:01

Dok se u Hrvatskoj radi na izmenama poreskog zakona kojim bi se povećale plate, u BiH se uvodi porez na topli obrok i regres koji je u Srbiji odavno zaživeo. To je bila regionalna tema Novog dana na N1 televiziji.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da su u Srbiji topli obrok i regres oporezivani isto kao plate. 

„Mogli smo da zavidimo kolegama u BiH što do sada nisu bili oporezovani. Više godina se obećava da će se nešto uraditi po tom pitanju“, kaže on.

Podseća da se Srbija opredelila da će uraditi neke značajne stvari koje se tiču rasterećenja privrede ali da do toga nije došlo. 

„Opterećenje privrede je preko onoga što ona može da nosi i tako se ide protiv novog investiranja privatnih domaćih kompanija“, kaže on.

Atanacković smatra da nije u redu što je topli obrok deo plate i što se isto oporezuje. 

„To nije u redu jer je to socijalna kategorija koja pripada zaposlenima“.

Prema njegovim rečima, radno zakonodavstvo Srbije se ne uklapa sa radnim zakonodavstvom EU jer pauza u radu radnika pada na teret na poslodavca, što nigde nije slučaj.

O situaciji u BiH govorio je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH koji je podsetio da topli obrok koji se isplaćivao u visini dva odsto prosečne plate do sada nije bio oporeziv.

„Sada je ministarka finansija donela zakonski akt kojim je smanjila neoporezivi deo toplog obroka i regresa za korištenje godišnjeg odmora. To nije sporno, međutim sporan je redosled koraka. Bilo je dogovoreno da će se smanjiti poreska stopa i da će se proširiti osnovica. Oni to nisu uradili. Mogu se samo nasmejati na nesuvisla obrazloženja. Kada vam neko uđe pare iz džepa, to je kao za vaše dobro“.

On je kazao da Udruženje poslodavaca FBiH traži da se problemu priđe kao strukturnoj i dubokoj reformi. 

„U isto vreme se mora pristupiti reformi poreskog sistema, odnosno fiskalnog sistema“, kazao je Pandurević.

Pandurević naglašava da su ovo mere koje nemaju veze s reformskom agendom.

„Mi smo agendu podržali. Ovo nije prvi slučaj u proteklih nekoliko meseci. Taj potez je bio potpuno suprotan reformskoj agendi.“

Najveći teret će podneti radnici, ističe Pandurević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.