Srbija

23.10.2016. 18:52

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Međunarodni sajam knjiga otvoren pod sloganom ‘Knjige u ruke’

Srbija

23.10.2016. 18:52

Međunarodni sajam knjiga, pod sloganom „Knjige u ruke“, s više od 450 domaćih i stranih izlagača, otvoren je večeras u Beogradu i trajaće do 30. oktobra.

Sajam je otvorio predsednik Matice Srpske, pisac Dragan Stanić, poznatiji kao Ivan Negrišorac, koji je rekao da je sajam „trenutak da krenemo jedni drugima u susret“ i da se „otvorimo knjizi da ne bismo ostali zatvoreni u samome sebi“.

„Ovaj sajam označava trenutak slavlja kojim se u jeziku, posredstvom knjige, pred nama otvara čitav svet, sa mnogim svojim jezicima i tajnama, lepotama i rugobama zbog kojih vredi živeti“, rekao je Stanić na otvaranju.

On je kazao i da knjige čeznu za svojim čitaocima onoliko koliko čitaoci čeznu za knjigama ocenivši da su knjige neka vrsta pisma i to otvorenog pisma.

„Knjiga priziva i nastoji da čvršće, konkretnije definiše svoga primaoca, ali je po svojoj suštini upućena svakome ko bi je uzeo u ruke i udubio se u njena značenja i smislove. Knjiga je otvoreni poziv na razgovor i razmenu iskustava“, dodao je on.

Na 61. Međunarodnom sajmu knjiga, počasni gost je Iran, a iranska rediteljka i spisateljica Narges Abjar ukazala je na značaj koji knjiga ima u njenoj zemlji, o čemu govori i podatak da Međunarodni sajam knjiga u Teheranu godišnje poseti oko šest miliona ljudi.

Ona je navela da se u njenoj zemlji prevode i objavljuju skoro sva značajna svetska dela i kao primer navela to što je pre 40 godina roman Ive Andrića „Na Drini ćuprija“ preveden i objavljen u Iranu.

„U drevnom Iranu reč knjiga se upotrebljavala za ‘svetu knjigu’, a pisanje i pismenost su, isto tako, smatrani svetim. I mi sada pišemo za ljude u Iranu koji žive sa knjigom“, kazala je ona.

Iranska rediteljka je i pozvala zvaničnike Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i izdavače u Srbiji da dođu na sajam knjiga u Iranu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.