Svet

24.10.2016. 00:40

Poslovni dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

U narednih 20 godina desiće se najveći prenos bogatstva u istoriji

Svet

24.10.2016. 00:40

Više od 460 milijardera širom sveta u sledećih 20 godina će na svoje naslednike preneti 2,1 bilion dolara.

To je približno jednako indijskom BDP-u ili bogatstvu koje je izgubljeno na berzama dan nakon referenduma o Bregzitu.

Prema navodima iz izveštaja švajcarske banke UBS i konsultantske kuće Prajs Voterhaus Kupers (PwC), radi se o „najvećem prenosu bogatstva u istoriji“, prenosi magazin Forbs. 

Naime, UBS i PwC procenjuju da je trećina od 1.400 milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina. 

Ta grupa drži 40 odsto ukupnog bogatstva koje je u rukama male grupa milijardera. 

Najveći deo bogatstva preneće američki milijarderi, odnosno 1,1 bilion dolara, dok će naslednici u Evropi dobiti 600 milijardi dolara. Azijski milijarderi ostaviće potomcima 300 milijardi dolara. 

Osim toga, ističu analitičari u izveštaju, činjenica je da se po prvi puta toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vreme. To posebno vredi za azijske rastuće države gde je 85 odsto milijardera novac samostalno zaradilo. 

S obzirom na uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, šta će se dogoditi sa tako velikom svotom novca takođe je razlog za brigu. 

„Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže“, ističe za Forbs glavni investicioni strateg u švajcarskoj banci.

Teze analitičara potkrepljene su i statističkim podacima koji pokazuju šta se dogodilo s nasledstvom milijardera od 1995. godine naovamo.

Od bogatstva koje je palo ispod nivoa od milijardu dolara, u 90 odsto slučajeva to se dogodilo prvoj i drugoj generaciji naslednika. Više od 70 odsto novca nestane već za vreme prve generacije naslednika, a dodatna petina „ispari“ u vreme druge generacije. 

Međutim, statistika pokazuje kako je najmanje „raspikuća“ u Evropi. 

Iako nije lider po iznosu stvorenog bogatstva, Evropa je najbolje mesto za njegovo očuvanje. Naime, 54 odsto evropskih milijardera pripada drugoj, trećoj i četvrtoj generaciji dok je u SAD-u to slučaj sa 33 odsto bogataša, a u Aziji 15 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.