Svet

24.10.2016. 09:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ole Hansen: Egzodus zlata pokazuje znake slabljenja

Svet

24.10.2016. 09:47

Sa jačanjem dolara fondovi su u poslednjih nekoliko nedelja u velikoj meri prodavali plemenite metale i ključni tehnički nivoi su probijeni, piše u analizi tržišta Ole Hansen, direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso banci.

On navodi da je to rezultiralo smanjenjem optimističnih uloga za 50% u odnosu na maksimum i zlata i srebra iz jula. Sa slabljenjem prodaje preko fondova tržište je uspelo da se stabilizuje uprkos kontinuiranom rastu dolara.

„Jedan od razloga zbog kojeg su plemeniti metali pronašli podršku, uprkos nedavnom jačanju dolara, može se pronaći u budućim inflatornim očekivanjima. Realni prinosi na SAD obveznice padaju opet ka nuli uprkos nedavnom porastu prinosa na obveznice“, kaže Hansen.

Kada je reč o fizičkom zlatu, Indija, najveći svetski potrošač, je spremna da u oktobru uoči sezone praznika dostigne najviši nivo za poslednjih devet meseci. Potražnja u Kini, drugom po veličini tržištu na svetu, bila je posebno snažna u septembru, rastući 64% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Još jedan i verovatno podjednako važan pokretač je činjenica da su hedž fondovi rekordnom brzinom odustali od optimističnih uloga u poslednjih nekoliko nedelja. Od dostizanja rekordnih 287,000 lotova 5. jula došlo je do smanjenja ukupnog broja neto dugih pozicija za 46% na najniži nivo još od marta.

„Samo za ove protekle dve nedelje smanjenje je bilo za više od 108,000 lotova. Sa naglim smanjenjem broja pozicija verovatno se neće nastaviti pritisak dodatnih dugih likvidacija osim ukoliko niska pozicija iz maja od USD 1,200 počne da bude osporavana“, priča stručnjak Sakso banke.

Tokom maja, kada je zlato korigovano od USD 1,300 do USD 1,200, fondovi su prodavali terminske ugovore na zlato dok su drugi investitori povećali svoje posede proizvoda trgovanih na berzi koji imaju potporu u zlatu.

Prošlog meseca smo videli da su se ponovili skokovi poseda proizvoda trgovanih na berzi na najviši nivo za više od tri godine.

„Zlato se još ne nalazi u bezbednoj poziciji od vrebajućeg rizika daljeg porasta vredosti dolara. Učinak prošle nedelje nam je ipak je dao prve znake da je tržište ponovo otvorenije na pozitivne vesti. Naša granična linija na USD 1,250 se ispostavilo da do sada izdržava, ali proboj iznad USD 1,280 je potreban da ponovo privuče interes za tehničku kupovinu“, navodi Hansen.

Hedž fondovi su smanjili optimistične uloge na srebro za 50% u odnosu na rekord od 26. jula. U nedelji do 11. oktobra broj neto dugih pozicija je pao na 47,692 lota – najniži za šest meseci. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.