Srbija

27.10.2016. 13:47

eKapija

Autor: Nova Ekonomija

Avionskim letovima iz Niša najviše putuju gastarbajteri

Srbija

27.10.2016. 13:47

Od ukupnog broja putnika koji su do sada leteli sa niškog aerodroma Konstantin Veliki gotovo 80% čine putnici iz Srbije. Oko 7% putnika dolazi iz Makedonije i Bugarske, a 15% čine strani turisti.

Najveći broj putnika iz Srbije čine stanovnici Niša i Južne Srbije (22,36%), zatim slede Istočna Srbija (16,1%), Kosovo i Metohija (14,9%), Centralna Srbija (12,9%), a svega (5,9%) čine stanovnici Zapadne Srbije, Beograda i Vojvodine.

Putnici sa Kosova i Metohije letove iz Niša po pravilu koriste radi povezivanja sa dijasporom, a jake veze sa dijasporom povezujući se preko Niša ostvaruju i putnici iz ostatka Srbije. Mnogo ređe su razlozi za putovanje turizam ili posao.

Aerodrom Konstantin Veliki, putnici iz Beograda i Vojvodine koriste gotovo podjednako koriste za povezivanje sa dijasporom i turističke posete i tek nešto manje za poslovne obaveze.

Najveći broj stranaca leti preko Niša radi turizma (80,4%), dok svega 20% stranaca koristi postojeće letove iz Niša radi posla. Istovremeno, gotovo svi putnici iz Makedonije time ostvaruju veze sa dijasporom, dok više od 70% Bugra putuje radi posla u inostranstvu.

Inače, putnici iz Niša mogu da koriste usluge za sada dva najveća niskotarifna avioprevoznika, Wizz Air i Ryanair, povezujući se ka devet gradova širom Evrope – Bazela, Malmea, Ajndhovena, Dortmunda, Memingena, Diseldorfa, Berlina, Milana i Bratislave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.