Srbija

01.11.2016. 12:05

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: JKP u Beogradu nezakonito uzimaju fotokopije ličnih dokumenata

Srbija

01.11.2016. 12:05

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da većina javnih komunalnih preduzeća Grada Beograda bez pravnog osnova prikuplja fotokopije ličnih karata i drugih dokumenata korisnika usluga, zbog čega će tim preduzećima biti upućeno upozorenje, saopšteno je danas.

 „Potreba utvrđivanja identiteta korisnika usluga u konkretnim slučajevima podrazumeva uvid u lična dokumenta, odnosno odredjene podatke, ali ne i fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata. Fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata građana, kao oblik obrade podataka o ličnosti, predstavlja invazivan prodor u privatnost i takva obrada podataka dozvoljena je samo kada je zakonom izričito predviđena“, naveo je poverenik u saopštenju.

Postupak nadzora je sproveden u ukupno 13 javnih komunalnih preduzeća Beograda a takav način prikupljanja podataka građana zabeležen je u deset preduzeća.

Najavljeno je da će tim preduzećima, u skladu sa zakonom, biti upućena upozorenja a potom će, u slučaju potrebe, biti preduzete i druge zakonom predviđene mere.

Poverenik je podsetio da javna-komunalna preduzeća, kao i svi koji od građana traže da fotokopiraju i predaju im lična dokumenta u slučajevima kada to nije izričito predviđeno zakonom, obavljaju nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a uz to građane suočavaju i sa nepotrebnim maltretmanom i troškovima, nezavisno od toga koliki su.

„Međutim, mnogo je važnije da se na ovaj način, bez osnova i svrhe koja bi to opravdala, formiraju ogromne zbirke ličnih dokumenata što, čak i u uslovima u kojima bi JKP organizovala mnogo kvalitetniju zaštitu, nepotrebno a višestruko uvećava rizik zloupotrebe ličnih podataka“, ocenio je Šabić u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.