Srbija

02.11.2016. 15:19

RTV

Autor: Nova Ekonomija

Održan međunarodni kongres jabuke u Kini

Srbija

02.11.2016. 15:19

Prvi međunarodni kongres jabuke u Kini okupio je stručnjake i proizvođače iz različitih krajeva sveta. Kina je država koja drži 53 % tržišta proizvodnje jabuke i trenutno je zemlja koja svojom agrarnom politikom sprovela najbolju analizu tehnologije gajenja ove vrste voća.

Miroslav Nikolić jedini je voćar sa Balkana koji je prisustvovao Prvom međunarodnom kongresu u Kini. Ove godine kongres je okupio oko 460 učesnika među kojima su bili i najveći proizvođači jabuka kao i najbolji svetski stručnjaci za ovu vrstu voća. Najveći utisak na sve ostavila je detaljna analiza razvoja voćarstva u Kini iza koje stoji struka, proizvođači i država.

„Imaju zasade koji su stari i preko 25 godina u kojima je najviše zastupljen fudži. Imaju i zlatni delišes i to nekoliko klonova, s tim što su oni odradili jednu vrlo interesantnu reonizaciju u tom delu južno od Pekinga, gde su praktično odredili lokaciju gde najbolje može da uspeva jabuka. Jabuka ide praktično u dve kategorije, u intenzivnoj proizvodnji i organskoj proizvodnji koja je zastupljena u brdsko planinskim predelima preko 1.200 metara nadmorske visine“, kaže Miroslav Nikolić, voćar iz sela Balosava kod Knića.

Najnovije tehnologije koje podižu standarde u proizvodnji jabuke predstavljene su na ovom kongresu. Učesnici kongresa imali su prilike da probaju različite sorte jabuka ali i da se uvere u njihov kvalitet tako da ne čudi informacija da Kina trenutno drži 53 % svetske proizvodnje jabuka na tržištu.

„Ono što smo videli takođe je preko 25 raznih klonova, ukrštenih sorti koje oni još vode pod raznim šiframa. Imali smo prilike da ih degustiramo i probamo, da ih odmerimo na više načina i ono što ja sa pozicije malog proizvođača mogu da kažem jeste da je moj utisak da se Kina izuzetno dobro sprema za mnogo agresivniji ulazak na svetsko tržište jabuke“, naveo je Nikolić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.