Srbija

04.11.2016. 16:49

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Lični podaci građana na državnim portalima mogu biti zloupotrebljeni

Srbija

04.11.2016. 16:49

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je na mogućnost da lični podaci građana mogu biti kompromitovani i zloupotrebljeni prilikom njihovog unosa na državnim portalima.

Poverenik je o ovome obavestio ministre nadležne za državnu upravu i lokalnu samoupravu i trgovine, turizma i telekomunikacija.

Šabić napominje da se građani već na samom pristupu portalima državnih organa suočavaju sa „prozorima“ na ekranu, odnosno upozorenjima da komunikacija na tim portalima nije bezbedna.

Državni organi su odgovorili da portali poseduju ispravan SSL sertifikat izdat od strane akreditovanog Sertifikacionog tela JP Pošta Srbije. Tvrde da je taj sertifikat validan i ispravan i da garantuje bezbednost prenosa podataka korisnika, a da se pomenuti „prozori“ pojavljuju jer internet pretraživači ne prepoznaju sertifikat.

„Kao razlog za upozorenje koje se na monitorima javlja prilikom pristupa navodi se to što korišćeni sertifikat nije prepoznat od strane proizvođača internet pretraživača: Microsoft Internet Explorer, Google CHrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari, itd., jer nije upisan u Registre sertifikata proizvođača internet pretraživača“, navodi se u saopštenju dostavljenom Povereniku.

Dodaje se da ta činjenica može dovesti do zabune kod korisnika portala, ali da ni u jednom trenutku nije narušena funkcionalna sigurnost prilikom korišćenja portala.

Poverenik upozorava da se i pored tih navoda ne sme ignorisati činjenica koja ukazuje na to da „neprepoznavanje postojećih sertifikata“ nije jedini razlog za ovakva upozorenja.

„Radi se tome da su neki od naših najvećih državnih portala, npr. E-uprava i Eporezi, prema rezultatima u svetu priznatog autoritativnog onlajn testa, poznatog provajdera informacione bezbednosti ‘Qualys SSL Labs’ iz SAD, ocenjeni, zbog njihove ‘ranjivosti’ (zastareli i slabi algoritmi i protokoli) najlošijom ocenom (F)“, navodi Poverenik.

On ocenjuje da se postojeća situacija, nezavisno od toga da li se objašnjava „neprepoznavanjem sertifikata“ ili nekim drugim razlozima, štetna i da se ne sme tolerisati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.