Svet

08.11.2016. 00:41

CNN

Autor: Nova Ekonomija

Island želi da iskoristi energiju iz spoja vode i lave

Svet

08.11.2016. 00:41

Island će pokušati da iskoristi zastrašujuću energiju vode koju zagreva lava. Bušilica koju su nazvali „Tor“ trebalo bi da dođe do podzemnih odaja punih magme, koji greju vodu koja struji na podnožju mora.

Ova voda dostiže temperaturu do 1.000 stepeni celzijusovih, i sadrži korozivne materijale. Pomoću „Tora“, pokušaće da tu vodu dovedu na površinu i pretvore njenu toplotu u energiju.

Postavlja se pitanje zašto su se inženjeri potrudili da naprave pravo mehaničko čudo, kada se slični projekti sprovode ali sa vodom koja je daleko hladnija (oko 300 stepeni). Kako navodi CNN, odgovor leži u stanju vode koje naučnici nazivaju „superkritična tečnost“. U tom stanju ona se ne ponaša ni kao tečnost, ni kao gas, i može da sadrži ogromne količine energije.

Ovakva tečnost može da donese i 10 puta više energije nego drugi poznati geotermalni izvori.

Island leži na 130 vuklana, zbog čega postoji stalni „tok lave“ samo nekoliko kilometara ispod zemlje. Oni već koriste ovu energiju, pa tako je čak četvrtina struje iz geotermalnih izvira.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.