Svet

05.12.2023. 14:44

Autor: Mateja Agatonovic

Hakerski napad na 23andMe: Ugroženi podaci 14.000 korisnika

Firma potvrdila: Jedan od najvećih bezbednosnih propusta u industriji genetskog testiranja

istrazivanje, doktori Foto: PxHere

Svet

05.12.2023. 14:44

Kompanija za testiranje genetskog materijala 23andMe potvrdila je da je hakerski napad kompromitovao oko 14.000 korisničkih naloga, što predstavlja 0,1 odsto postojeće korisničke baze od preko 14 miliona korisnika. Ovaj incident je prvi put prijavljen u oktobru, kada su hakeri koristili tehniku „credential stuffing“ za pristup nalozima korisnika.

Osim direktno pogođenih korisnika, napad je imao šire posledice zbog funkcije „DNA Relatives“, koja omogućava korisnicima da dele svoje informacije s drugima.

To znači da su hakeri, pristupivši jednom nalogu, mogli da vide podatke o drugim rođacima i poznanicima itog korisnika. Konkretno, ukradeni su podaci o poreklu i zdravstvene informacije bazirane na genetici.

TechCrunch je analizirao objavljene ukradene podatke i utvrdio da se podudaraju sa poznatim, ranije javno objavljenim genealoškim zapisima.

Osim toga, hakeri su pokušali da prodaju ove podatke na hakerskim forumima, reklamirajući podatke miliona korisnika.

Kao odgovor na ovaj bezbednosni propust, 23andMe je primorao korisnike da resetuju svoje lozinke i aktiviraju višefaktorsku autentifikaciju.

Drugi igrači u industriji, poput Ancestry i MyHeritage, takođe su uveli obaveznu dvofaktorsku autentifikaciju nakon ovog incidenta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.