Svet

06.12.2023. 12:44

Financial Times

Autor: Čedomir Savković

U SAD najmanje novootvorenih radnih mesta u poslednjih nekoliko godina

Foto: Pixabay

Ulica u Njujork

Svet

06.12.2023. 12:44

Broj novootvorenih radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama u oktobru je pao na dvogodišnji minimum, odnosno od ukidanja mera protiv širenje koronavirusa. Novipodaci signaliziraju „hlađenje“ tržišta u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Sa druge strane, ekonomski analitičari su očekivali da u pomenutom periodu bude otvoreno 9,3 miliona radnih mesta.

Američka preduzeća otvorila su 8,7 miliona radnih mesta u oktobru, što je pad u odnosu na 9,6 miliona u septembru, prema rezultatima ankete koju je objavilo resorno ministarstvo. što je najmanji borj novootovrenih pozicija od marta 2021. godine, preneo je Financial Times.

Podaci o otvaranju radnih mesta nude više dokaza o tome da li napori američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), za smanjenje inflacije deluju.

Sa druge strane, trgovci na berzi sada očekuju manje agresivnu politiku Fed-a.

SAD (pre)opterećene kamatama za servisiranje starih dugova

Tražnja za radnom snagom  porasla je u SAD tokom oporavka od pandemije koronavirusa, podstičući rast zarada, ali je otvaranje radnih mesta je u velikoj meri opadalo od 2022. godine. Oktobarski pad je podstaknut manjim brojem radnih mesta u sektoru zdravstva, finansijskih aktivnosti i maloprodaje.

Dok brojke o otvaranju radnih mesta mogu biti promenljive, otpuštanja su ostala  na istom nivou kao i ranije, na 1,6 miliona, dok je broj radnika koji su sami dali otkaz ostao nepromenjen, 3,6 miliona.

Kako se dodaje, najnoviji znak da tražnja na američkom tržištu rada omekšava biće dobrodošla u Fed-u, koji raspravlja o tome koliko još treba da „stisne“ ekonomiju, kako bi inflaciju stavio pod kontrolu.

Američka centralna banka zadržaće referentnu kamatnu stopu federalnih fondova na 22-godišnjem maksimumu od 5,25 do 5,5 odsto i ovog meseca, što je nivo koji je na snazi od jula.

Pre nego što Fed razmotri nova smanjenja kamatnih stopa, moraće da bude uveren da se inflacija vraća na svoj dugogodišnji cilj od dva odsto, što će biti i dokaz da se usporava rast potrošačkih cena usporava. Svakako, za takav potez biće neophodni i dalji pokazatelji „hlađenja“ na tržištu rada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.