Srbija

10.11.2016. 11:04

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbija treba da smanji finalnu potrošnju energije do 2019.godine za 9 odsto

Srbija

10.11.2016. 11:04

Srpski plan za smanjenje klimatskih promena podrazumeva smanjenje finalne potrošnje energije do 2019. za devet odsto.

Takođe, podrazumeva i povećanje učešća obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji do 2020. na 27 odsto, i udela biogoriva na 10 odsto, rečeno je na konferenciji „Perspektive energetske politike – iskustva Nemačke“.

Na konferenciji u organizaciji PKS i bečke kompanije Grimex Consult GmbH su prezentovana iskustva nemačkih kompanija u rešavanju izazova koje pred njih postavlja nova energetska politika bazirana na principima zelene ekonomije. 

Direktor sektora za industriju PKS Miroslav Lutovac je na na otvaranju konferencije izjavio da se Nemačka ratifikacijom u Bundestagu zvanično obavezala na poštovanje pariskog sporazuma, ali da je ova zemlja još 2010. usvojila ambiciozan plan Energetske tranzicije i da je njegov sastavni deo akcioni plan dekarbonizacije energetike kao jednog od sektora koji značajno utiče na klimatske promene. 

„Za srpsku privredu rešenja najrazvijenije evropske ekonomije na ovom planu, sjajan su putokaz za energetsku tranziciju koja predstoji Srbiji“, kazao je Lutovac i podsetio da srpski plan za smanjenje klimatskih promena podrazumeva da se do 2019. finalna potrošnja energije smanji za 9 odsto u odnosu na ostvarenu 2009. Godinu. 

Takođe, kako se navodi u saopštenju, predviđa se da se do 2020. učešće obnovljivih izvoira energije u bruto finalnoj potrošnji podigne na 27 odsto, a udeo biogoriva u sektoru saobraćaja na 10 odsto. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.