Priče i analize

10.11.2016. 12:47

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Pet promena koje Tramp može da napravi u svetskoj politici

donald%20tramp%2003

Pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima mogla bi da promeni odnos Amerike i sveta na nekoliko vrlo bitnih načina. 

BBC je izabrao pet promena koje možemo očekivati tokom Trampovog mandata. 

Slobodna trgovina 

Ako Donald Tramp primeni svoja politička obećanja o spoljnoj trgovini biće to najveća promena u američkim poslovnim odnosima sa ostatkom sveta poslednjih nekoliko decenija. Pretio je da će poništiti nekoliko važnih dogovora o slobodnoj trgovini. 

trgovina

Uključujući i Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) između SAD, Kanade i Meksika. NAFTA je, prema Trampu, odgovorna za gubitak radnih mesta u SAD-u. Predložio je čak i povlačenje SAD-a iz Svetske trgovinske organizacije. Osim toga, Tramp podržava i uvođenje carinskih nameta na robu iz Kine i Meksika, a sve kako bi sprečio kompanije da sele američku proizvodnju južno preko granice. 

Klimatske promene 

Tramp je lično najavio ukidanje Pariskog sporazuma o klimatskim promenama koji je potpisalo gotovo 200 država sveta 2015. godine. Najavio je i da će zaustaviti sva plaćanja SAD-a za programe za zaustavljanje globalnog zagrevanja Ujedinjenih nacija. Nijedna država ne može samostalno da zaustavi Pariski sporazum, ali SAD kao jedna od najindustrijalizovanijih država na svetu ima ogroman uticaj na svetsku klimu. 

zagadjenje

Čak i zaustavljanje programa koje je započeo Barak Obama moglo bi imati veliki uticaj na održivost postignutih dogovora. Tramp je u prošlosti predlagao veću eksploataciju fosilnih goriva, manju zakonsku regulaciju eksploatacije i odobravanje naftovoda Keystone XL iz Kanade. 

Zatvorene granice 

Iako je od početka kampanje imao izuzetno oštru retoriku prema imigrantima, iako je obećavao gradnju zida na južnoj granici SAD-a, Tramp je nekad govorio da mu je san trgovina bez granica. Zato što je često menjao svoje stavove, teško je predvideti kakve će stavove imati prema granicama. 

granica

Na početku kampanje govorio je o deportaciji 11 miliona imigranata, da bi na kraju pričao o deportaciji miliona kriminalaca. Jednom prilikom je i tražio zabranu ulaska svim muslimanima, ali je vremenom ublažio i tu retoriku. Čak i njegov famozni zid prema Meksiku je vremenom nestao iz govora. 

NATO 

Tramp je oštro kritikovao Severnoatlantski savez i govorio je da su saveznici nezahvalni i da opstaju samo zato što je Amerika tako benevolentna. Govorio je da SAD više ne može da priušti zaštitu evropskih država bez adekvatnih kompenzacija. Predlagao je da SAD jednostavno povuče svoje trupe iz Evrope, ne plate li članice NATO-a. 

nato

U neku ruku, on je samo naglas rekao kritiku koju SAD već duže vreme upućuju saveznicama da ne troše ni 2 odsto svojih godišnjih budžeta na odbranu. Međutim, NATO postoji već decenijama i kamen je temeljac američke spoljne politike. 

Rusija

Uveren je da može smiriti tenzije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a već duže vreme priča o divljenju Putinu i njegovom vođenju Rusije. Nije davao neke konkretnije detalje, ali je napomenuo da bi voleo da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv Islamske države. 

putin%2065

Jedino u šta je uveren je da bi ga Putin poštovao daleko više nego Hilari Klinton ili trenutnog predsednika SAD-a Baraka Obamu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.