Srbija

12.12.2023. 17:22

Autor: Katarina Pantelić

Drugi poziv Fonda za inovacionu delatnost, konkurs za dodelu 10,3 miliona evra

Foto: Pixabay

Srbija

12.12.2023. 17:22

Fond za inovacionu delatnost otvara drugi javni poziv vredan 10,3 miliona evra za projektno finansiranje privatnog i akademskog sektora Srbije, u okviru IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“.

U pitanju je bespovratna finansijska podrška za razvoj novih proizvoda, usluga i/ili tehnologija, a Fond preduzećima nudi značajnu finansijsku pomoć u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu.

Kako se navodi na sajtu Fonda za inovacionu delatnost, poziv je otvoren za tri programa podrške: Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Program ranog razvoja podstiče inovativno preduzetništvo i osigurava opstanak startapa koji su u ranoj fazi razvoja, tako što im pruža finansijsku podršku do 120.000 evra, sa 70 odsto učešća Fonda po pojedinačnom projektu. Projektno finansiranje se odnosi na razvoj inovacija koje imaju komercijalni potencijal.

Program sufinansiranja inovacija podržava realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija etabliranih preduzeća. Za pokrivanje visokih troškova prenosa istraživanja u komercijalno održiv proizvod, visokotehnološkim preduzećima na raspolaganju je do 500.000 evra, sa učešćem Fonda od 60/70 odsto ukupnog budžeta pojedinačnog projekta.

Program saradnje nauke i privrede unapređuje industrijska istraživanja podsticanjem zajedničke saradnje privatnog sektora i naučnoistraživačkih organizacija. Sa idejom da stvaraju nove ili unaprede postojeće komercijalno isplative proizvode i usluge, Fond dodeljuje konzorcijumima do 500.000 evra sa 60/70 odsto učešća u ukupnom budžetu pojedinačnog projekta“, naveo je Fond.

Zainteresovana preduzeća mogu podneti predloge inovativnih projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije do 1. aprila 2024. godine u podne.

Fond za nauku finansira 30 projekata sa četiri miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.