Svet

17.11.2016. 09:31

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Svako četvrto dete u EU izloženo riziku od siromaštva

Svet

17.11.2016. 09:31

Svako četvrto dete u Evropskoj uniji, odnosno 25 miliona, izloženo je riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštio je Eurostat.

Prema podacima studije Evropske agencije za statistiku, situacija je najgora u Rumuniji i Bugarskoj gde je ugroženo 46,8 odnosno 43,7 odsto dece, dok je stanje u skandinavskim zemljama najbolje, prenosi AFP.

U zoni rizika je 25.264 miliona dece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dečije populacije navodi Eurostat. 

Ova deca žive u domaćinstvima sa nekom od sledećih karakteristika – ili socijalna davanja ne ispunjavaju njihove potrebe, ili ne postoje dovoljni materijalni standardi ili njihovi roditelji imaju malo posla ili nemaju uopšte. 

Podaci ukazuju na neznatno poboljšanje u odnosu na 2010. godinu kada je 25.957 miliona dece, odnosno 27.5 odsto mlađe populacije bilo izloženo riziku od siromaštva, dodaje Eurostat. 

Posle Bugarske i Rumunije slede Grčka, Mađarska, Španija, Italija, Litvanija, Letonija i Britanija, dok je u Švedskoj, Finskoj i Danskoj ugroženo oko 14 odnosno 15 odsto dece. 

Nizak nivo obrazovanja roditelja značajno doprinosi povećanju rizika od siromaštva ili marginalizacije, dodaje Eurostat.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.