Svet

21.11.2016. 10:27

N1 Sarajevo

Autor: Nova Ekonomija

Šefovi najvećih svetskih ekonomija sastali se u Peruu

Svet

21.11.2016. 10:27

Lideri zemalja APEC-a (Azijsko-pacifička ekonomska saradnja), koje zajedno stvaraju više od polovine svetskog BDP-a sastali su se u glavnom gradu Perua kako bi diskutovali o efikasnom pokretanju svetske ekonomije koja već dugi niz godina ima rast manji od 3 posto.

Predsednik Perua, Pedro Pablo Kučinski otvorio je samit azijsko pacifičke ekonomske saradnje. 

U fokusu ovogodišnjeg APEC-a nekoliko ključnih tema – sigurnost, ekonomska saradnja i regionalni razvoj. Peruanski predsednik govorio je o borbi protiv ekonomskog protekcionizma, pojave koja na svetskoj ekonomskoj sceni uzima sve više maha.

„Nas ne interesuje samo trgovina, već investicije, zapošljavanje, radnici. Moramo da se borimo za radnu snagu, jer će se u suprotnom osetiti zapostavljenim u svemu ovome“, rekao je Kučinski.

Pa ipak, radnici bi najviše osetili negativne posledice u slučaju da dođe do nazadovanja na polju globalizacije i svetske makroekonomske politike. 

Kina je veoma zabrinuta dosadašnjim izjavama novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trampa da će prekinuti u velikoj meri saradnju sa Kinom, što je podstaklo kineskog predsednika da pozove na jedinstvo i saradnju.

„Uprkos rizicima i problemima sve strane moraju da održe duh partnerstva i promovišu saradnju koja će zadovoljiti sve strane. Moramo da osmislimo inovativne ekonomske trendove i stvorimo još otvoreniju svetsku ekonomiju“, kaže Si Đinping.

Kako bi umirio kinesku zabrinutost, odlazeći predsednik Amerike Barak Obama bio je pomirljiv.

„Odnos naše dve zemlje donosi najviše posledica u svetu. Nastavljam da verujem da će dobar odnos SAD i Kine doneti mnogo dobrih stvari celom svetu. Struktura dijaloga koji smo uspostavili, kao i mnogobrojni sastanci do sada su bili ekstremno produktivni. Stoga želim da se zahvalim predsedniku i njegovoj delegaciji“, rekao je u svom obraćanju Obama.

O ekonomskim pitanjima razgovarali su i predsednici Ruske federacije i Filipina na bilateralnom sastanku. 

Vladimir Putin i Rodrigo Duterte našli su zajednički jezik i po pitanju rata protiv opojnih droga, koje su žestoko kritikovale EU i Amerika. Putinova podrška Duterteu mogla bi da znači i konačan otklon Filipina od Sjedinjenih Država i priklanjanje Rusiji i Kini u stvaranju eventualnog novog svetskog poretka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.