Srbija

25.11.2016. 10:01

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Poljoprivrednici traže da Vlada produži prelevmane na uvoz mleka

Srbija

25.11.2016. 10:01

Udruženje poljoprivrednika zatražilo je danas od Vlade Srbije da produži važenje carinske zaštite (prelevmana) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle Nove godine.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, članice Asocijacije poljoprivrednika, još nisu stvoreni uslovi za ukidanje prelevmana, pre svega zbog zatvorenog ruskog tržišta za evropsko mleko.

„Takođe smatramo da je velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji. Proizvođačima mleka u Srbiji još nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova, što ih stavlja u podređen položaj u odnosu na evropske farmere“, navodi se u saopštenju.

Udruženje je ocenilo i da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uređeno jer još nije počela da radi Nacionalna referentna laboratorija. 

„Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu. Inače, sledi uništenje domaćeg mlekarstva“, dodaje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.