Srbija

25.11.2016. 10:16

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Islamska zajednica optužila vlasti u Srbiji da zakon nije jednak za sve

Srbija

25.11.2016. 10:16

Islamska zajednica Srbije optužila je danas vlasti u Srbiji, povodom nelegalne gradnje objekta Muamera Zukorlića u Novom Pazaru, da primenjuju dvostruke standarde kada je u pitanju gradnja i da time pokazuju da zakon nije jednak za sve u državi.

U saopštenju se navodi da ta zajednica već dugi niz godina pokušava u skladu sa zakonima da izgradi u Zemun Polju kod Beograda molitveni prostor i prostor za veronauku za decu, ali da taj proces ide sporo i često bez uspeha, a da se njihovi imami ipak odazivaju sudskim pozivima i obustavljaju gradnju kada tako odluči vlast. 

„Ali, s druge strane, tužni smo i razočarani kada vidimo da očito postoje ‘dupli aršini’ i da u sličnoj situaciji samo na drugom delu Srbije u Novom Pazaru zakon može da se krši bez ustručavanja, gradnja se nastavlja bez obzira na zabrane i ne podnose se nikakve krivične prijave“, navedeno je u saopštenju.

Islamska zajednica Srbije podsetila je da u Zemun Polju gradi molitveni prostor i učionice za decu, dok se u Novom Pazaru grade i proširuju komercijalni poslovni prostori za butike ili ugostiteljske objekte, istakavši da su njeni članovi duboko razočarani takvim odnosom vlasti i duplim standardima jer za jedne zakoni važe, a za druge ne. 

„Još nas više plaši činjenica kako je izgovor za nesprovođenje zakona nečija pretnja da će na ulice izvesti 5.000 ljudi. Da li je potrebno da i mi u Zemun Polju izvedemo 7.000 ljudi kako bi problem rešili bez suda i zakona? Ako je to rešenje, verujte nam da mi to možemo pa i više od toga“, piše u saopštenju.

U saopštenju se ipak ističe da „Islamska zajednica Srbije, njeni mešihati i muftijstva nikada nisu bili van zakona ove države, nikada nisu nikome pretili niti na silu isterivali pravdu niti su se ikada uplitali u politiku i političke kombinacije“.

Islamska zajednica je pozvala vlasti da donose mudre odluke koje će jasno staviti do znanja da nema duplih standarda i da oni koji galame nemaju povlašćeni tretman iznad zakona, jer posledice takvog ponašanja mogu biti nesagledive kada po tom receptu svi počnu da se ponašaju na isti način.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.