Srbija

06.12.2016. 13:57

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šabić podnosi zahtev za pokretanje postupka protiv RFZO

Srbija

06.12.2016. 13:57

Poverenik za zaštitu ličnih podataka Rodoljub Šabić saopštio je danas da će podneti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) i člana njegovog Upravnog odbora Marjana Rističevića zbog objavljivanja ličnih podataka maloletne osiguranice.

U saopštenju, poverenik je naveo da je završio postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podatka o ličnosti u RFZO, pokrenut pošto je Rističević na internetu objavio lične podatake maloletne osiguranice, iz matične evidencije Fonda, i tim povodom uputio odgovarajuće upozorenje Fondu.

Dodaje se da su u postupku nadzora utvrđene nepravilnosti u postupanju RFZO u obradi podataka o ličnosti osiguranika, kako u vidu stavljanja na raspolaganje, bez valjanog pravnog osnova, članu Upravnog odbora ličnih podataka iz matične evidencije, tako i u vidu nepreduzimanja potrebnih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera zaštite podataka o ličnosti saglasno Zakonu.

Poverenik je naveo da je utvrđeno da je Rističević telefonskim putem dobio podatke o ličnosti, dodavši da nije bilo moguće proveriti da li je Rističević dobio još neke podatke.

„U vezi sa zahtevom da se izjasni o pravnom osnovu i svrsi objavljivanja podataka od strane člana Upravnog odbora, odnosno njihovom iznošenju u raspravi s političkim neistomišljenicima, kao i o tome da li je to eventualno urađeno u ime Fonda, u izjašnjenju RFZO je navedeno da ‘odgovor na to pitanje može dati isključivo gospodin Rističević'“, navodi se u saopštenju poverenika.

Prema njegovim rečima, reč je o nedozvoljenoj i kažnjivoj obradi podataka i to kako sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako i sa stanovišta Zakona o zdravstvenom osiguranju, budući da za obradu konkretnih ličnih podataka nije ovlašćen ni Upravni odbor, a pogotovo ne pojedini članovi.

Poverenik će protiv Fonda i odgovornog člana Upravnog odbora podneti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju i dodaje da će spise predmeta, s obzirom na to da činjenice ukazuju da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo, dostaviti Republičkom javnom tužilaštvu da ono odluči da li će postupak po službenoj dužnosti biti pokrenut, kao i o tome koje konkretno tužilaštvo bi u tom slučaju bilo nadležno.

Marjan Rističević, koji je i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, sredinom novembra izazvao je oštru polemiku između opozicije i stranke na vlasti kada je na društvenim mrežama optužio Demokratsku stranku i njenog poslanika da je samo zarad političkih poena pomogla da se skupi novac za odlazak bolesnog deteta na lečenje u inostranstvo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.