Svet

12.01.2024. 13:02

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Rekordna godina za strimovanje muzike, četiri biliona preslušavanja samo u SAD

guzva na festivalu Foto: Freepik - Drazen Zigic

Svet

12.01.2024. 13:02

Industrija strimovanja muzike je 2023. godine oborila sopstvene rekorde, sa preko četiri biliona (hiljada milijardi) zahteva za preslušavanje pesama samo u SAD. Ovaj broj predstavlja impresivan rast od 22,3 odsto, u poređenju sa 3,4 biliona strimova zabeleženih u 2022. godini, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije Luminate, specijalizovane za analitiku podataka u muzičkoj i zabavnoj industriji.

U Sjedinjenim Američkim Državama, R&B i hip-hop žanrovi su nastavili da dominiraju nad ostalim muzičkim pravcima, čineći preko četvrtinu ukupnih strimova u 2023. godini.

Rok muzika se našla na drugom mestu, sa skoro petinom udela u ukupnoj slušanosti među američkim korisnicima, dok su pop pesme činile 12 odsto svih strimova.

„World“, latinska i „country“ muzika su se istakle kao tri najbrže rastuća žanra u 2023. godini među američkim slušaocima.

Izveštaj takođe ukazuje na to da su milenijalci i pripadnici „Generacije Z“ u SADskloniji slušanju muzike na stranim jezicima.

Posebno se ističe regionalna meksička muzika, širok pojam koji obuhvata žanrove poput korida, norteña, marijači i rančera. Ovaj muzički pravac je zabeležio globalni proboj u 2023. godini, sa povećanjem zahtevanih audio strimova u SAD-u za 60 odsto u protekloj godini.

Kada se osvrnemo na širu sliku, izveštaj donosi još dokaza o premoći Tejlor Svift, koja je zabeležila jednu od najvećih godina u istoriji pop muzike. Nijedan umetnik nije bio više strimovan prošle godine na Spotify-ju.

U SAD-u, više od jednog promila svih strimova u 2023. godini bio je pesma ove pevačice, prema podacima Luminate-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.