Srbija

16.12.2016. 22:20

Beta

Autor: Nova Ekonomija

MMF odobrio Srbiji šestu reviziju aranžmana

Srbija

16.12.2016. 22:20

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je juče pozitivnu ocenu šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom i ocenio da srpska ekonomija nastavlja da jača, da je postignut značajan napredak u fiskalnoj konsolidaciji i u poboljšanju uslova za poslovanje.

Uspešnim završetkom šeste revizije Srbiji je stavljeno na raspolaganje oko 850 miliona evra u okviru trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, ugovorenog februara 2015. godine. 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao jeda je očekivao takvu ocenu i istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi dogovoreni program reformi, prenela je Radio-televizija Srbije.

Zamenik generalnog direktora MMF-a Tao Zeng izjavio je da se aranžman te institucije uspešno sprovodi i donosi rezultate, koji se vide u makroekonomskoj stabilnosti i strukturnim reformama.

„Ekonomija nastavlja da jača, podržana naporima vlasti da poprave javne finansije, otklone strukturne slabosti i ojačaju finansijski sektor“, naveo je Zeng. 

Ukazao je da je zaposlenost u Srbiji u porastu, inflacija i dalje pod kontrolom, a javni dug je počeo da opada. Za postizanje rasta na srednji rok i dalje pobošljanje poslovne klime, po njegovim rečima potrebna je puna primena propisa i nastavak strukturnih reformi. 

„Značajan uspeh je napravljen u fiskalnoj konsolidaciji u 2016, usled ostvarenja većih prihoda budžeta i veće kontrole rashoda. Institucionalne reforme će obezbediti fiskalnu održivost i poboljšati javne usluge“, naveo je Zeng. 

Prioriteti Srbije su, kako je rekao, isplata neizmirenih obaveza, reforma državne uprave i načina obračuna plata u javnom sekotru, ali i bolje upravljanje javnim investicijama. Zeng je ocenio da je važno da se restrukturiranjem državnih preduzeća, posebno u oblasti energetike, transporta i rudarstva, smanjuju fiskalni rizici. 

On smatra da je reformom, finansijski sektor u Srbiji postao otporniji na rizike i da je strategija rešavanja problematičnih kredita pomogla da se smanji njihov nivo u ukupnim kreditima banaka.

Preporuka MMF je da Srbija poboljša sudski sistem, popravi kvalitet sudskih procesa i olakša korišćenje vansudske arbitraže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.