Svet

19.12.2016. 09:29

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Glasovi 538 elektora odlučiće danas ko će zvanično biti predsednik SAD-a

Svet

19.12.2016. 09:29

Sjedinjene Američke Države danas zvanično biraju predsednika tako što će grupa od 538 elektora glasati i, kako se očekuje, potvrditi pobedu Donalda Trampa.

Tramp je na izborima 8. novembra na osnovu glasova birača dobio većinu elektora posrednika. Po sistemu iz 18. veka, svaka savezna država SAD ima različit broj elektora, proporcionalno svom tadašnjem stanovništvu.

Elektorske glasove prebrojaće i potvrdiće Kongres (parlament) SAD na zasedanju 3. januara, a, kako ocenjuje CNN, bilo koji drugi rezultat osim pobede Trampa, uveo bi SAD u „haos kakav nije viđen bar u poslednjih 140 godina“.

Kako navodi CNN, postoji neznatna mogućnost da elektori donesu iznenađujuću odluku i glasaju po svom nahođenju, jer nijedan elektor nema ustavnu obavezu da sledi volju naroda, odnosno glasa onako kako su se izjasnili birači u njegovoj državi. 

Iz tog razloga, na današnjim izborima takozvani „prevrtljivi elektori“ mogli bi da glasaju po sopstvenom nahođenju i Trampu uskrate predsednički mandat što je po zakonu moguće, iako su za to šanse minimalne.

Početkom novembra, posle predizborne kampanje koja je trajala više od godinu dana, republikanac Donald Tramp je dobio 62.979.636 glasova birača u 30 saveznih država u kojima je osvojio 306 elektora, a njegova protivkandidatkinja, demokratkinja Hilari Klinton je dobila više glasova birača 65.844.610, ali u 20 saveznih država s manje elektora, te ih ima samo 232.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.