Privredna komora Srbije saopštila je da ukupno 12 predstavnika domaće mesne industrije učestvuje u prvom takmičenju PKS za izbor najbolje „srpske kobasice“.
Pobednik će biti proglašen 27. decembra.
Kako se navodi, takmičari do 23. decembra treba da dostave proizvod na procenu stručnoj komisiji.
Cilj takmičenja je unapređenje konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda sa dodatom vrednošću i izgradnja brenda „srpska kobasica“.
Na javni poziv PKS za odabir najbolje srpske kobasice prijavile su se kompanije Topola, Neoplanta, Karneks, Juhor, Zlatiborac, Gombit, AD Bačka, zemljoradničke zadruge „Budućnost“ i „Trlić“, SUTR „Dukat“ iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Sava Graorac iz Kovilja i Nenad Vojinović iz Kuzmina.
Proizvod „srpska kobasica“ standardno se proizvodi u Srbiji, pripada grupi barenih kobasica, u skladu sa važećim propisom o kvalitetu proizvoda od mesa, ali do sada nije registrovan ni zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu.
Stručnu komisiju za odabir srpske kobasice čine predstavnici državnih organa i institucija – Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta Zemun, Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Privredne komore Srbije, Vojske Srbije i tehnologa iz industrija mesa koja učestvuju u takmičenju.
PKS navodi da će parametri kvaliteta najbolje rangirane „srpske kobasice“ biti predloženi nadležnim državnim organima u okviru rada na izmenama i dopunama Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, polouproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao „proizvodi sa dodatom vrednošću“.