Srbija

02.02.2024. 14:15

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija zbog zabrane dinarskog prometa unapred isplaćuje 22 miliona evra plata i penzija na Kosovu

Foto: Predsedništvo Republike Srbije

Srbija

02.02.2024. 14:15

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država Srbija danas poslala novac, odnosno unapred krenula da isplaćuje plate, penzije i socijalna davanja stanovništvu na Kosovu i Metohiji, pre roka za februarska davanja, kao i da je do 12 časova oko pet miliona evra isplaćeno.

Ovo je odgovor na de fakto zabranu dinarskog prometa, koju je Centralna banka Kosova (CKB) usvojila, a koja je trebala da stupi na snagu 1. februara. Odluka je zapravo na sanzi, ali se kaznene mere još neće sprovoditi.

Nova ekonomija je u više navrata i od Narodne banke Srbije (NBS) i od CKB pokušala da sazna koliki je dinarski promet na KiM, kao i koliko ljudi bi ovom merom bilo pogođeno, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili zvaničan odgovor.

Vučić je naveo da Srbija za ovomesečne plate, penzije i socijalna davanja za stanovništvo na Kosovu i Metohiji treba da izdvoji oko 22 miliona evra, ili oko 2,5 milijarde dinara, a samo preko banke Poštanska štedionica ide 1,8 milijardi dinara.

Vučić je ukazao da se penzije prvoj kategoriji penzionera za celu Srbiju, uključujući i Kosovo i Metohiju, isplaćuju 2. februara, za poljoprivrednike i vojne penzionere isplata je 6. februara, a 10. februara ide za one koji su bili zaposleni.

Za prosvetne i zdravstvene radnike primanja idu iz dva dela – 6. i 21. februara, a za zaposlene u lokalnoj samoupravi 10. u mesecu. Socijalna davanja i roditeljski dodatak, novčana socijalna pomoć ide 20 februara.

„Samo preko banke Poštanska štedionica mi smo poslali danas i unapred krenuli da isplaćujemo i plate i penzije i socijalna davanja, mnogo pre nego što je vreme za februarska davanja i do ovog trenutka, do 12 sati, smo negde oko pet miliona evra uspeli da isplatimo. U ponedeljak nastavljamo dostavljanje novca preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika, britanske kompanije Henderson, i verujem da će davanja od ponedeljka biti nastavljena“, rekao je on.

Prema rečima Vučića, Srbija na Kosovu i Metohiji ima 31.831 zaposlenih lica, kao i 29.115 penzionera, od čega 4.700 penzionera primaju penzije na ruke, zbog zdravstvenog stanja, nemogućnosti odlaska u banku – ukupno plata i penzija 60.946.

Mimo toga, na Kosovu i Metohiji je 31.586 korisnika socijalnih davanja (tu spada roditeljski i dečji dodatak, povratnička pomoć, tuđa negu i pomoć, novčana i socijalna pomoć, ratni i vojni invalidi, pomoć porodicama otetih i nestalih).

„Svakoga meseca država samo za socijalna davanja izdvaja 350 milion dinara, imamo i studente i učenike – 2.430 korisnika stipendija, 2.000 korisnika narodnih kuhinja kojima je to jedini obrok. Država za narodne kuhinje izdvaja 85 miliona dinara“, rekao je on.

Na Kosovu je, navodi Vučić, 6.794 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koji zavise od dinarskih isplata, ali i 922 privrednih subjekata pri banci Poštanska šedinca koji neće moći da imaju dinarska primanja.

Kuva od kraja decembra

Odbor Centralne banke Kosova je na sednici održanoj 27. decembra 2023. godine usvojio je Uredbu o gotovinskim operacijama, a u jednom od članova te uredbe piše da je jedina valuta koja se može koristiti za obavlјanje gotovinskih platnih transakcija i u platnom sistemu Kosova evro.

Uredba dalje propisuje da se ostale ne-evro valute mogu koristiti samo kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u ne-evro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u ne-evro valutama i za valutne razmene.

Razmena valuta se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koje pružaju ovu uslugu.

O novom propisu CBK se oglasila i Narodna banka Srbije, koja je ocenila su najavljene mere de fakto usmerene na onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na Kosovu i Metohiji za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u dinarima.

„Ovo praktično zabranjuje upotrebu i dostupnost dinara građanima Кosova i Metohije koji primaju penzije, zarade i socijalna davanja u dinarima, i nemogućnost da se dinari podižu preko bankomata, da se isplaćuju neposredno ili na šalterima pošta i finansijskih institucija, kao i da se bilo koje transakcije između građana i privrednih subjekata vrše u dinarima. Navedena rešenja, ukoliko budu primenjena, nesumnjivo će voditi pogoršanju položaja srpskog stanovništva i dodatnim pritiscima na njega, nemogućnosti isplaćivanja zarada, penzije i socijalne pomoći, te za krajnju posledicu imati onemogućivanje života i rada srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, pisalo je između ostalog u saopštenju NBS.

Uredba je trebalo da stupi na snagu 1. februara 2024, ali je Vlada Kosova odličila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za njenu primenu – predviđeno je da kaznene mere povezane sa primenom uredbe ne počnu 1. februara.

„Vlada moli CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašao najprikladniji mehanzam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova“, rekao je zamenik predsednika kosovskog premijera Besnik Bisljimi na konferenciji za novinare, preneo je Danas. 

On je, takođe rekao, da nije reč o uvođenju nove valute nego o tome da se uvodi obaveza zamene dinara za evro i da se sva plaćanja moraju obavljati u evrima.

Кrajem decembra mediji su preneli da NLB Komercijalna banka zatvara ekspoziture na Кosovu i Metohiji.

Kako je tada prenela Politika, ta nekada najveća domaća banka, zatvara svih devet ekspozitura.

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Štrpcima, Ranilugu, Gračanici, Dragašu i Šilovu.

Krajem januara, Centralna banka Kosova saopštila je da je okončana bankarska delatnost Komercijalne Banke AD Beograd – Filijala u Mitrovici i da je ta akcija je rezultat nadzornog dijaloga u periodu avgust-septembar 2023. godine, koji je rezultirao planom dobrovoljne likvidacije.

„Ovaj plan je, nakon revizije, dobio saglasnost CBK-a 6. oktobra 2023. godine, da bi se zaključio odlukom od 9. januara 2024. godine za zatvaranje filijala i svih ekspozitura na Kosovu, na snazi ​​od 31. januara. 2024“, piše u saopštenju.

Komercijalna Banka AD Beograd bila je licencirana od strane CBK za rad 2007. godine, radila je sa filijalom u Kosovskoj Mitrovici i osam ekspozitura na teritoriji Kosova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.