Srbija

23.12.2016. 14:09

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo: Razmišlja se o smanjenju poreza na plate

Srbija

23.12.2016. 14:09

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović izjavio je da se o smanjenju poreza i doprinosa na plate razmišlja u tom ministarstvu, ali da će ta mera biti primenjena tek kada prihodi u državnoj kasi to omoguće.

„Ovogodišnji suficit u budžetu je uglavnom posledica povećanih poreskih prihoda, a manjim delom realnog rasta privreda. Taj novac je iskorišćen za povećanje plata i penzija, tako da nije bilo moguće u ovom trenutku smanjiti poreze“, rekao je on na konferenciji „Izlaz iz sive ekomomije“.

Mijailović je istakao da ukoliko naredne godine bude ostvaren veći prihod u budžetu moći će da se razgovara o smanjenju poreza, ali samo na niže plate.

„Neće biti linearnog smanjenja poreza. To smanjenje se neće nadoknađivati na drugoj strani povećanjem PDV, već će ići na teret ostvarenih većih prihoda u budžetu“, rekao je on.

Pomoćnica ministra za rad Ljiljana Džuver istakla je da je to ministarstavo kroz dve mere subvencija za samozapošljavanje, pomoglo zapošljavanju od 6.500 do 7.000 ljudi u ovoj godini, a toliko je plan i za 2017. godinu.

„Aktivne mere zapošljavanja usmerene su na privatni sektor i posebne kategorije teže zapošljivih lica“, rekla je ona.

Najavila je da će naredne godine biti usvojen zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će se odnosti na kategorije najteže zapošljivih lica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.