Srbija

23.12.2016. 19:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Fokus borbe protiv sive ekonomije u legalnom poslovanju, koordinaciji inspekcija i efikasnom sudstvu

Srbija

23.12.2016. 19:47

Vlada Srbije ostvarila je u 2016. napredak u kreiranju uslova za efikasnije suzbijanje sive ekonomije, ali će za suštinske rezultate u uspostavljanju fer i konkurentnog tržišta biti neophodno unapređenje inspekcijskog nadzora, bolja koordinacija inspekcija, kvalitetnije procesuiranje krivičnih dela u ovoj oblasti, kao i stvaranje podsticajnih uslova za legalno poslovanje privrede, zaključeno je na zajedničkoj konferenciji Vlade i privrede u organizaciji Američke privredne komore (AmCham) i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pod nazivom Izlaz iz sive ekonomije održanoj u Palati Srbije.

Skup su otvorili Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora AmCham-a i Aleksandar Ružević, član Upravnog odbora NALED-a koji su pred više od 200 lidera privrede, predstavnika nadležnih institucija, lokalnih samouprava i međunarodnih organizacija istakli da je preduslov za dalji napredak u smanjenju obima sive zone, saradnja inspekcijskih organa, policije, tužilaštava i sudova. 

Oni su naglasili da su članice AmCham-a i NALED-a spremne da pruže stručnu podršku Vladi Srbije u realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Na panel diskusiji o merama za efikasniju koordinaciju inspekcijskog nadzora i procesuiranje nelegalnog poslovanja istaknuta je potreba pune implementacije Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i usklađivanja takozvanih sektorskih zakona koje primenjuju inspekcije sa ovim krovnim propisom. 

Jedna od predloženih mera za efikasniji rad jeste i unapređenje kapaciteta inspekcija, zajedno sa uvođenjem boljih kriterijuma za ocenu učinka inspektora i mera za podsticanje njihovog kvalitetnijeg rada.

U domenu sankcionisanja nezakonitog ponašanja naglašena je potreba da se razmotri pooštravanje kaznene politike, unapredi obuka inspektora za podnošenje prijava, kao i da se sprovede zakonom predviđena specijalizacija tužilaštava i sudova za postupke u oblasti sive ekonomije.

„Podaci kojima raspolažemo ukazuju da postoji puno prostora za poboljšanje u postupku otkrivanja kaznenih dela iz oblasti sive ekonomije i njihovom procesuiranju, kako bi se eliminisali propusti zbog kojih jedan broj prijava bude ili odbačen ili vraćen na dodatnu istragu, dok se po nekim prijavama i ne postupa. Zbog toga je važno uspostaviti redovniju koordinaciju inspekcija i tužilaštva, analizirati ishod podnetih krivičnih prijava, formulisati jasne smernice za postupanje nadležnih inspekcija i drugih organa prilikom otkrivanja krivičnih dela i osigurati njihovu saradnju sa javnim tužiocima prilikom procesuiranja“, izjavio je Ivan Miletić, predsednik Odbora za borbu protiv sive ekonomije AmCham-a.

Na panelu o podsticanju poslovanja u legalnim tokovima, kao jedna od ključnih mera koju je potrebno sprovesti sledeće godine, istaknuta je reforma sistema neporeskih i parafiskalnih nameta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo finansija trebalo bi da reformu usmere ka formiranju javnog elektronskog registra, u koji bi bile upisane sve takse i naknade i taj upis bi postao isključivi osnov za njihovu naplatu. NALED je stvorio dobru početnu osnovu kreiranjem prvog registra koji je evidentirao 384 neporeska nameta od kojih su 247 parafiskalni i može da pomogne državi“, istakao je Goran Kovačević, predsednik Upravnog odbora NALED-a.

Imajući u vidu da četiri od pet preduzetnika ne preživi početni period poslovanja, zaključeno je da bi oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade i smanjenje neporeskih nameta u prvih godinu dana rada bili važan stimulans preduzetništvu. Takođe, apelovano je da se razmotri mogućnost trajnog snižavanja poreza i doprinosa na najniže plate, kao i da se olakša angažovanje sezonskih radnika, koje je sada u potpunosti u sivoj zoni. 

Ocenjeno je i da je neophodno kreiranje ambijenta u kojem će privreda biti pravično opterećena inspekcijskim kontrolama i troškovima koje nadzor nameće, za šta je ključno da inspekcije primenjuju analizu rizika.

Dve grupe preporuka predočene su donosiocima odluka na panelu o prioritetnim merama za suzbijanje sive ekonomije na kojem su učestvovale ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka Brnabić tom prilikom najavila je sprovođenje edukativne kampanje za jačanje svesti građana i privrede o štetnosti sive ekonomije. Ona je istakla da je pravi trenutak za realizaciju takve mere jer je država ojačala inspekcijske službe i intenzivno radi na elektronskim servisima koji predstavljaju branu korupciji i birokratiji.

„Veoma mi je drago što se privreda angažovala i što su  društveno odgovorne kompanije iz NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju opredelile sredstva za podršku kampanji. Utisak koji sam stekla tokom obilaska lokalnih samouprava jeste da su i građani više nego spremni da se uključe u suzbijanje sive zone kako bismo zajedno gradili bolju budućnost i zato verujem da će kampanja biti uspešna“, rekla je Brnabić.

Konferenciju je zaključio premijer Aleksandar Vučić koji je istakao da je smanjenje obima sive zone jedan od prioriteta Vlade i u skladu s tim najavio da će 2017. i 2018. godina biti Godine borbe protiv sive ekonomije.

„Godinu dana od usvajanja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije uspeli smo da ostvarimo značajne rezultate, ali moramo da nastavimo sa reformama. Zbog toga ćemo sa našim partnerima iz NALED-a i AmCham-a sprovesti niz mera koje obuhvataju reformu parafiskalnih nameta i uvođenje integrisanog sistema analize rizika. Bolna tačka je i uzimanje računa i zbog toga će prva mera Nacionalnog programa u 2017. biti sprovođenje kampanje za jačanje svesti građana o štetnosti sive ekonomije, kao i nagradne igre sa fiskalnim računima i slipovima“, rekao je premijer.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.