Svet

14.02.2024. 10:38

Autor: Katarina Pantelić

Lažne umrlice sve veći problem na internetu

U digitalnom svetu, gde informacija putuje brzinom svetlosti, pojavio se novi i uznemirujući trend: širenje lažnih umrlica

Pixabay

Svet

14.02.2024. 10:38

Krajem decembra 2023. godine, zajednica aktivista za prava osoba sa invaliditetom i hroničnim oboljenjima suočila se sa šokantnim vestima o navodnoj smrti Brajana Vestaga, istaknutog člana i borca za prava ovih grupa. Iako je Bet Mazur, njegova bliska saradnica, zaista preminula 21. decembra, internetom su počele da kruže lažne vesti o Vestagovoj smrti, izazivajući konfuziju među njegovim prijateljima i porodicom.

Ovaj incident samo je primer sve prisutnijeg problema lažnih umrlica na internetu, koje se često kreiraju pomoću veštačke inteligencije.

Ovakvi članci, optimizovani da privuku što više klikova pomoću ključnih reči, zloupotrebljavaju informacije za prikupljanje „klikova“, zanemarujući emocionalnu štetu koju nanose, piše The Verge.

Rastući broj ovakvih lažnih obaveštenja o smrti postavlja ozbiljna pitanja o etici u digitalnom izdavaštvu i odgovornosti platformi kao što je Google, koje omogućavaju širenje ovakvog sadržaja.

Uprkos tvrdnjama predstavnika kompanije da rade na poboljšanju svojih algoritama i filtera, slučajevi poput Vestagovog ukazuju na to da još uvek postoji veliki prostor za napredak.

Problem lažnih umrlica ne samo što izaziva emotivnu štetu, već i komplikuje proces traženja tačnih informacija o preminulima na internetu.

Pored etičkih i moralnih implikacija, ovaj fenomen takođe ističe važnost digitalne pismenosti i kritičkog pristupa informacijama dostupnim na internetu. Korisnici treba da budu oprezni i da provere autentičnost vesti pre nego što ih podele dalje, smanjujući na taj način širenje lažnih vesti i informacija.

Šta nas ove godine očekuje u oblasti onlajn trgovine?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.