Srbija

27.12.2016. 19:44

B92

Autor: Nova Ekonomija

Obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića

Srbija

27.12.2016. 19:44

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Istraga je obustavljena i protiv Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović, saopštilo je Tužilaštvo.

Istraga za navedeno krivično delo vođena je zbog sumnje da je, u periodu od aprila 1994. godine, do februara 1997. godine delimično za vreme međunarodnih sankcija, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije „Srbija BK PTT doo – Mobtel“ i unošenja osnivačkog kapitala, tada okrivljenom Bogoljubu Kariću i preduzeću „BK trejd Inc“, suosnivaču „Mobtela“, pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 21.980.551,98. američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme. 

Istraga je započeta zahtevom za istragu Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu 18.02. 2006. godine. 

Rešenjem Republičkog javnog tužilaštva od 22.06. 2006. godine predmet je poveren u stvarnu nadležnost Okružnom javnom tužilaštvu – Specijalnom tužilaštvu, sada Tužilaštvu za organizovani kriminal, a istragu je od tada, pa do 07.12.2011. godine sprovodio Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje, a od tada, u skladu sa izmenom zakona, Tužilaštvo za organizovani kriminal. 

Nakon što je preduzelo niz radnji, tužilaštvo je 2015. godine odbilo kao suvišne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, posle čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložio ispitivanje većeg broj svedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza. 

Viši sud u Beogradu je u septembru obustavio jedan od dva postupka koji se u Srbiji vode protiv Karića zbog apsolutne zastarelosti dela. 

Bogoljub Karić je tada izjavio i da očekuje da će se do maja naredne godine vratiti u Srbiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.