Srbija

28.12.2016. 07:57

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Od 1. januara 3.000 radnika će biti otpušteno iz Železnica Srbija

Srbija

28.12.2016. 07:57

Od prvog januara, Železnice Srbije, koje čine tri zavisna preduzeća Infrastruktura, Kargo i Srbija voz, ući će u novu fazu restrukturiranja koja podrazumeva otpuštanje oko 3.000 radnika, ali i novi investicioni ciklus. Ove godine je iz Rusije isporučeno svih 27 motornih garnitura, koje će voziti putnike preko 125 kilometra novih koloseka. Dve velike svetske sile su investitori i kreditori obnove Železnice Srbije – Kina i Rusija, koje su našle zajednički interes da grade pruge u Srbiji.

Trenutno je najveći investitor na srpskim železnicama – ruska železnica, koja iz kredita od 800 miliona dolara obnavlja pruge i železničku infrastruktru. Ove godine je završena  dvokolosečna pruga Beograd–Pančevo, ali je i obnovljeno mnogo deonica Koridora deset. Rusi zajedno sa Kinezima od proleća treba počnu sa gradnjom pruge od Beograda do Budimpešte.

Kada se završi, za tri do četiri godine, ova pruga će biti dvokolosečna, moći će da primi vozove koji idu brzinom do 200 kilometara na sat, a teretni vozovi će moći da idu 120 kilometara na sat. Od Beograda do Budimpešte moći će da se stigne za tri i po sata“, ističe specijalni savetnik u Ministarstvu infrastrukture Rade Obradović.

Kinezi daju kompletnu telekomonunikacionu infrastrukturu na ovoj pruzi, što znači automatizaciju saobraćaja, ali i internt vezu za putnike. Domaći projektanti sarađuju sa kineskom kompanijom „Huavej“, a nosilac projekta je domaća firma CIP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.