Srbija

30.12.2016. 07:34

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Milionske kazne za firme ‘Bora Kečić doo’ i ‘Large transport’ zbog dogovora za tender

Srbija

30.12.2016. 07:34

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje kojim utvrđuje da su privredna društva Bora Kečić – specijalni transporti doo Beograd i Large transport doo Beograd dogovarala pojedinačno učešće u postupku javne nabavke koji je raspisalo JP Elektromreže Srbije.

Pomenute firme kažnjene su novčano i to sa 9.792.225,00 privredno društvo Bora Kečić – specijalni transporti doo i 1.039.300,00 dinara  Large transport doo.  

Iznose kazni  ove dve kompanije dužne su da uplate u budžet Republike Srbije u roku od tri meseca.

„Zaključenjem tog restriktivnog sporazuma značajno su ograničili i narušili konkurenciju. U postupku koji smo vodili po službenoj dužnosti, utvrđeno je da su ova privredna društva dogovorila ponuđene cene, kao i ponašanje koje će preduzeti u toku sprovođenja postupka javne nabavke u zavisnosti od ponuda drugih ponuđača“, kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

U tom smislu, Komisija je utvrdila da je došlo do povrede konkurencije u smislu člana 10. stav 2. tačka 1 Zakona o javnim nabavkama. 

Cilj nameštene ponude bio je da se eliminiše rizik eventualno povoljnije ponude, te da se obezbedi da u predmetnoj javnoj nabavci kao najpovoljniji ponuđači budu izabrana društva Bora Kečić i Large Transport i da ostvare dobit koja bi bila viša od one koju bi ostvarila u uslovima slobodne i fer konkurencije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.