Srbija

04.01.2017. 09:12

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Srbijagas i EPS daće energente samo onima koji plate, daju avans ili garancije

Srbija

04.01.2017. 09:12

Od 1. januara je na snazi vladina odluka po kojoj Srbijagas i EPS energente mogu da isporučuju samo onima koji plaćaju, daju avans ili garancije koje im obebeđuju redovno snabdevanje. To važi za sve potrošače, a posebno za velike dužnike, koji dugove za gas i struju gomilaju godinama.

Dugovi za gas premašuju 120 milijardi dinara Srbijagas ima zeleno svetlo da zavrne slavine, blokira račune i velikim potrošačima ako ne plaćaju. Najveći problem je sa fabrikama hemijskog kompleksa, MSK i Azotarom, jer im je gas sirovina.

„Prvi rezultat toga je već činjenica da je Azotara, da bi pokrenula proizvodnju, bila u obavezi da obezbedi bankarsku garaciju, svoju ili od kupaca finalnih proizvoda. Oni su to uradili i njima je obezbeđeno snabdevnje gasom“, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

I u kikindskom Metanolsko-sirćetnim kombinatu kažu da su delimično uplatili avans, ali, kao i „Azotra“, u narednom periodu moraju izmiriti obaveze kako bi izbegli stečaj. EPS je u boljoj situaciji, jer je naplatu podigao na 96 posto.

Međutim, dugovanja za struju su i dalje oko 20 milijardi dinara. Rešavanje potraživanja uslov je da Srbijagas i EPS posluju tržišno.

Mijat Lakićević iz Novog magazina kaže da nepoštovanje tog pricipa dovodi do kvarenja ekonomskog i materijalnog, pa i moralnog društva, jer to je na neki način vid korupcije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.