Srbija

04.01.2017. 13:01

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Otkrivamo plan Vlade: Građani Srbije će do kraja marta biti zaduženi za preko 1,45 milijardi evra

Novo zaduženje države za 155 milijardi dinara i 550 miliona evra...

Srbija

04.01.2017. 13:01

Vlada Srbije donela je plan aukcija dugoročnih hartija od vrednosti i državnih zapisa za prvi kvartal ove godine, a koje praktično znače novo zaduženje države za 155 milijardi dinara i 550 miliona evra.

Veći deo novog zaduženja planiran je kroz emitovanje dugoročnih hartija od vrednosti sa rokom otplate od dve do deset godina, zavisno od serije. 

Državni zapisi u ukupnoj vrednosti od 20 milijardi dinara i 100 miliona evra, a koji će biti emitovani za prva tri meseca, na naplatu dolaze za godinu dana.

Krajem novembra 2016. godine je javni dug Srbije, prema podacima Uprave za javni dug bio 25,067 milijardi evra, odnosno 72,4 odsto BDP. 

Novoplanirano zaduženje uvećava javni dug za oko 1,45 milijardu evra.

Inače, dolarski javni dug Srbije krajem novembra 2016. godine iznosio je 33,71 odsto ukupnog duga. U poslednjih pet godina dolar je ojačao za 35 odsto u odnosu na paket drugih valuta, a nešto više u odnosu na evro koji je najzastupljeniji kako u srpskom javnom dugu, tako i kao valuta u kojoj firme iz Srbije naplaćuju svoju robu u inostranstvu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.