Srbija

05.01.2017. 10:10

Autor: Nova Ekonomija

Produžen rok za vađenje nove zdravstvene knjižice

Srbija

05.01.2017. 10:10

Svi koji u predviđenom roku, do 31. decembra 2016, nisu podneli zahtev za zamenu papirne knjižice karticom zdravstvenog osiguranja, mogu to da učine i naknadno, do daljeg, potvrđeno je u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. Zahtevi se i nadalje mogu podneti direktno na šalterima filijala i ispostava RFZO, na nekom od šaltera Pošte Srbije, ili putem portala e-Uprave.

RFZO više neće izdavati i overavati „stare“, papirne zdravstvene knjižice.

Od ukupno 6.846.998 stanovnika Srbije koji ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, njih 5.577.163 je podnelo zahtev za izdavanje kartice zdravstvenog osiguranja.

„Zbog velikog broja podnetih zahteva u poslednjim mesecima 2016, rok za izradu kartica je malo produžen, pa je očekivano vreme od predaje zahteva do uručenja produženo do tri meseca. To ni u kom smislu ne sprečava osiguranike da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i posle 1. januara 2017.“, navode u RFZO.

Osiguranici kojima su pre 1. januara overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu tih knjižica, i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. 

Osiguranici kojima je istekla overa stare zdravstvene knjižice i koji su podneli zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, zdravstvenu zaštitu ostvaruje na osnovu potvrde PZK od matične filijale RFZO.

„Potvrda PZK ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, ove kategorije osiguranika od 1. januara 2017, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira na to što ona nije overena“, objašnjavaju u RFZO. 

Potvrda PZK ne izdaje se ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice.

U slučaju da osiguranik izgubi overenu „staru“ zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu potvrde PZK koju će mu izdati filijala, odnosno ispostava, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.