Srbija

05.01.2017. 15:02

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Komisija pokrenula postupak protiv firme Prointer IT Solutions and Services

Srbija

05.01.2017. 15:02

Komisija za zaštitu konkurencije je, po službenoj dužnosti, pokrenula  postupak ispitivanja neprijavljene, a realizovane koncentracije koja je nastala sticanjem pojedinačne kontrole od strane društva Prointer IT Solutions and Services d.o.o., Beograd nad društvom Alti d.o.o., Čačak, čime je dosadašnja zajednička kontrola nad ovim društvom, koju su vršili Aleksandar Jevtović i Prointer IT Solutions and Services  transformisana u individualnu.

Ova poslovna transakcija predstavlja koncentraciju koja je ispunjavala uslove prijavljivanja Komisiji. 

„Na osnovu uvida u registar Agencije za privredne registre utvrđeno je da je 1. juna 2016. godine APR-u podneta prijava promene podataka i to tako da se iz registra kao vlasnik udela od 50 odsto briše Aleksandar Jevtović i kao vlasnik 100 odsto udela upisuje društvo Prointer“, saopšteno je iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija će, kako se navodi, u ispitnom postupku oceniti Zakonom propisane kriterijume kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito, okolnost da se radi o sprovedenoj, a neprijavljenoj koncentraciji, što je bila obaveza učesnika na tržištu.

Zakon o zaštiti konkurencije predviđa da se učesniku na tržištu koji ne prijavi koncentraciju, a dužan je da to učini, od strane Komisije za zaštitu konkurencije može izreći kazna u visini do deset odsto ukupnog prihova ostvarenih u tom društvu, na teritoriji Srbije, u prethodnoj godini. 

„Komisija poziva  sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju relevantnog činjeničnog stanja u ovom postupku da ih neodložno dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu Savska 25/IV, Beograd“, stoji u saopštenju.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.