Srbija

05.01.2017. 16:53

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Nepoznate osobe zavarile ulaze ‘Zastave INPRO’ i isključile struju i vodu

Srbija

05.01.2017. 16:53

Direktor i radnici kragujevačkog preduzeća Zastava INPRO zatekli su jutros katance na ulazu u deo fabrike, gde se nalaze magacini i radionice površine oko 3.000 kvadratnih metara.

„Neprijatno smo iznenađeni onim šta smo zatekli jutros – zavaren ulaz i katance na radionicama i magacinima, isključenu struju i vodu. Ne znamo ko je to uradio, pokušali smo da vidimo šta su zabeležile kamere obezbeđenja iz dela preduzeća koji je privatizovao francuski Trigano, ali nam je rečeno da nema video zapisa“, rekao je Beti direktor Zastava INPRO Milenko Betulić. 

On je potvrdio da je ceo slučaj prijavljen policiji u Kragujevcu. 

„Prostor na kojem su katanci koristili smo za magacin i proizvodnju metalne galanterije i tu je radilo oko 50 radnika, među kojima je 30 radnika sa invaliditetom. Istina, taj prostor pripada fabrici Zastava oružje i mi smo ga koristili kao zakupci“, rekao je Betulić. 

U delu fabrike koji je zakatančen uposleni su i invalidi rada, koji su tu od oktobra prošle godine štrajkovali glađu zbog neisplaćenih zarada, protivili se da budu tehnološki višak i sumnjali u postupak privatizacije dela fabrike.

Betulić je objasnio da je ugovor o zakupu istekao poslednjeg dana 2016. godine, ali da niko u Zastava INPRO nije obavešten o eventualno novom zakupcu. On je izrazio sumnju da je francuski Trigano prikolice zakupio i taj deo Zastava INPRO. 

„Naše preduzeće nije plaćalo zakup fabrici Zastava oružje, ali je u ovaj prostor država investirala milion i po evra za upošljavanje radnika sa invaliditetom, što premašuje iznos obaveza za zakup“, kazao je Betulić. 

Prema njegovim rečima, Zastava INPRO je praktično sada ostala bez ičega, jer je 20 odsto imovine preduzeća u septembru kupio Trigano, a to je sve ono što je vredelo u fabrici. Zastava INPRO je posle privatizacije dela fabrike koji proizvodi prikolice zadržala izradu metalne galanterije i šivenje i zapošljava oko 130 radnika. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.