Srbija

06.01.2017. 11:15

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Forum srednjih stručnih škola traži bolji status i veću platu za srednjoškolce

Srbija

06.01.2017. 11:15

Forum srednjih stručnih škola Beograda traži da se administrativnim radnicima, blagajnicima i domarima poveća plata za najmanje šest odsto – koliko su dobili nastavnici i drugi u osnovnim i srednjim školama, ili za 7,2 odsto koliko sleduje „tetkicama“ zbog rasta minimalne cene rada od 1. januara. 

A upravo je rast minimalca doveo radnike sa srednjom stručnom spremom u nezavidan položaj.

„Minimalna zarada po času je 130 dinara, zbog čega su se plate zaposlenih sa četvrtim stepenom stručne spreme i radnika sa prvim stepenom u potpunosti izjednačile. To je neprihvatljivo jer blagajnici obavljaju mnogo odgovorniji posao od spremačica. Plata administrativnog radnika je 22.677 dinara, a minimalna zarada, u zavisnosti od broja radnih sati, iznosi između 22.880 i 23.920 dinara“, kaže za Danas Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Taj sindikat uputio je pismo premijeru i ministrima finansija i prosvete, zahtevajući da nađu rešenje kako da se poboljša materijalni položaj zaposlenih u školama sa četvrtim stepenom stručnosti. Antić kaže da će oni sačekati isplatu drugog dela decembarske plate i konačni obračun, a ukoliko se ništa ne dogodi, ne isključuje mogućnost protesta ispred Ministarstva prosvete.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.