Srbija

13.01.2017. 09:36

Autor: Nova Ekonomija

PKB beleži blago pozitivne rezultate u poslovanju

Srbija

13.01.2017. 09:36

Generalni direktor Poljoprivredne korporacije Beograda (PKB) Dragiša Petrović ocenio je da će ostvareni rezultati poslovanja u 2016. biti „blago pozitivni“.

„Rezultati su pozitivni iako je PKB u prošloj godini imao potpuno odsustvo punog iznosa premije za mleko. Očekujemo nešto veće prihode u 2016, a i na strani rashoda uspeli smo da uštedimo na više pozicija, tako da očekujemo značajno bolji rezultat od rezultata ostvarenog 2015“, kazao je on za kompanijski list Poljoindustrija. 

Prema rečima Petrovića, PKB je u 2016. u ratarskoj proizvodnji uprkos mnogobrojnim problemima sa kojima se suočavao posebno u delu pouzdanosti mehanizacije, uspeo da ostvari čak nešto veću proizvodnju od plana. 

Kako tvrdi, proizvodnja mleka je bila manja od plana, jer zbog odstustva premije za mleko nije bilo ekonomskih razloga za značajno forsiranje te proizvodnje koja sa sobom uvek vuče i znatne troškove. 

Petrović je naveo da PKB Korporacija od 2014. na godišnjem nivou, nakon donošenja spornog Pravilnika koji ograničava količinu mleka koji se premira, ostvaruje oko 1,4 dinara po litri, dok ostali proizvođači mleka ostvaruju premiju od sedam dinara po litri, što je na godišnjem nivou gubitak od 300 miliona dinara za to preduzeće iz Padinske Skele. 

„Mi smo od Ministarstva poljoprivrede u više navrata tražili da nam omogući samo jednak tretman, kakav imaju i svi drugi proizvođači, ni manje ni više“, kazao je Petrović navodeći da PKB godišnje proizvede 10 do 12 procenata ukupno proizvedenog mleka u Srbiji, odnosno oko 30 odsto mleka ekstra i prve klase koja se industrijski preradi u Srbiji. 

„Neravnopravan položaj u odnosu na druge proizvođače mleka je sasvim sigurno ostavio značajne posledice po rezultat i tekuće poslovanje i pored svih mera koje smo preduzeli. Dalje narušavanje položjaja PKB u odnosu na druge proizvođače u smislu dodatne diskriminacije, a bez obezbeđenog alternativnog načina finansiranja, može ostaviti zaista teške posledice. Nadamo se i uvereni smo da do takvog scenarija ipak neće doći“, kazao je dirtektor PKB Korporacije. 

Prema njegovim rečima, uprkos finansijskim teškoćama PKB konstantno radi na osavremenjavanju tehnoloških procesa, precizirajući da prilika za investiranje ima jako puno, od obnove mehanizacije, primena novih tehnologija u ratarstvu, proizvodnja povrća, unapređenja tehnologije uzgoja goveda, izgradnje novih sistema za zalivanje, kao i preradnih kapaciteta. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.