Srbija

18.01.2017. 14:13

Beta

Autor: Nova Ekonomija

‘SNS umesto nasilnika, za nasilje okrivljuje žrtve’

Srbija

18.01.2017. 14:13

Više nevladinih organizacija osudilo je fizički napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj kod Inđije.

Kako se navodi u saopštenju, do napada je došlo kada su aktivisti Inicijative mladih, razvijanjem transparenta sa natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“, prekinuli govor haškog osuđenika Veselina Šljivančanina, u znak protesta zbog njegovog gostovanja na tribini.

Ubrzo nakon napada, SNS je protest Inicijative mladih proglasio „fašističkim“, a aktiviste nazvao „huliganima“.

Organizacije potpisnice saopštenja osudile su retoriku SNS, koja „umesto nasilnike, za nasilje okrivljuje žrtve“ i „ohrabruje lov na predstavnike onih nevladinih organizacija koje se zalažu za uspostavljanje vladavine prava, demokratizaciju Srbije i suočavanje s prošlošću“.

U saopštenju se pozivaju nadležni organi Srbije da brzo procesuiraju sve vinovnike incidenta i javno ga osude, i da upute podršku naporima aktivista za ljudska prava koji se svakodnevno suočavaju sa otporima, a često i sa otvorenim nasiljem.

Izostanak tih mera, kako se dodaje, nedvosmisleno će pokazati da politika Srbije inklinira povratku u društveno-političku atmosferu u kojoj su otvoreni fizički napadi na aktiviste civilnog društva i svaki kritički govor, patriotski i prihvatljiv čin.

„Napad na aktiviste posledica je zvanične politike negiranja učešća Srbije u ratovima devedesetih i odbacivanja odgovornosti za zločine počinjene tokom tih ratova“, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Praxis, Centar za unapređivanje pravnih studija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Žene u crnom, Vojvođanski građanski centar, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za ljudska prava, Građanska akcija Pančevo, Centar za evroatlantske studije i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.