Srbija

19.01.2017. 11:10

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Loš odnos prema zaštiti podataka o ličnosti

Srbija

19.01.2017. 11:10

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da učestale pojave lošeg odnosa prema zaštiti podataka o ličnosti zahtevaju neuporedivo aktivniji odnos javnog tužilaštva.

On je naveo da su državni organi koji raspolažu podacima o ličnosti dužni da se odgovorno odnose prema tim podacima, da ih obrađuju samo u zakonske svrhe, zaštite od zloupotreba i da je suprotno zakonu da lične podatke bez zakonskog osnova stave na raspolaganje trećim licima, privrednim subjektima ili političkim organizacijama.

„Organi ili pojedinci koji lične podatke građana čine dostupnim trećim licima, stvaraju mogućnost za zloupotrebe tih podataka u različite svrhe, među kojima je evidentna i upotreba tih podataka u javnim razračunavanjima političkih neistomišljenika putem društvenih mreža i medija“, navodi se u saopštenju.

Šabić je naveo da je nezakonito postupanje organa vlasti, odnosno službenika „posebno delikatno u slučaju policije odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova“ i da je posle nekoliko upozorenja poverenika ministar unutrašnjih poslova uputio svim organizacionim jedinicama dopis u kojem je „eksplicitno naglašeno da se neovlašćena obrada ličnih podataka ne sme tolerisati i da će biti krivično gonjena“.

„Poverenik, i povodom nekih trenutno aktuelnih sumnji i generalno, očekuje da se takva praksa odgovornosti za nezakonito postupanje sa ličnim podacima građana uspostavi i dosledno primenjuje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je stavljanje na raspolaganje podataka o ličnosti trećim licima krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.