Srbija

24.01.2017. 12:35

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Radom svih nadležnih službi za bolju zaštitu intelektualne svojine

Srbija

24.01.2017. 12:35

Na Okruglom stolu o zaštiti intelektualne svojine, u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević razgovarala je sa predstavnicima poslovne zajednice o pregovaračkoj platformi za poglavlje 7, ključnim izazovima u oblasti zaštite intelektualne svojine kao i potencijalnim mehanizmima njihovog prevazilaženja. 

Američka privredna komora u Srbiji još od 2004. godine, zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije, radi na unapređenju regulatornog okvira za zaštitu prava intelektualne svojine, i njegovom doslednom sprovođenju od strane različitih državnih organa.

 „Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mi smo se obavezali da ćemo u roku od pet godina od njegovog stupanja na snagu preduzeti neophodne mere i uskladiti nivo zaštite intelektualne, industrijske i komercijalne svojine sa praksom država članica EU. Da bismo uspeli da ispunimo ovaj cilj, i da usaglasimo našu regulativu sa evropskom, što je suština pregovora, neophodni su konstantna posvećenost i unapređenje koordinacije različitih nadležnih organa u procesu zaštite prava intelektualne svojine za čiju implementaciji je odgovorna radna grupa za poglavlje 7“, izavila je Tanja Miščević.

 Prisutnima se u ime organizatora obratila Amalija Pavić, zamenica direktora Američke privredne komore, koja je istakla veliku zainteresovanost privrede za zaštitu prava intelektualne svojine posebno za razvoj inovacija, kreativne industrije i kao bitan faktor privlačnosti poslovnog okruženja. 

„U poslednjih desetak godina vidi se napredak u zaštiti prava intelektualne svojine u Srbiji, ali moderne tehnologije, a posebno internet predstavlja veliki izazov za adekvatnu zaštitu. Zato je od interesa za privredu da pratimo šta se dešava na razvijenim tržištima EU i kako oni obezbeđuju doslednu zaštitu ovih prava“.

 Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu, Tržišne inspekcije – Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Posebnog tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal, Poreske uprave, Uprave carina i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su govorili o napretku u sprečavanju piraterije i krivotvorenja na internetu, paralelnom uvozu, radu inspekcijskih službi, te procesiranju krivičnih dela u oblasti zaštite intelektualne svojine.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.