Srbija

31.01.2017. 10:16

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Administracija i manjak novca koče mlade da otvore firmu

Srbija

31.01.2017. 10:16

Administrativne procedure i nedostatak novca glavne su prepreke koje koče mlade u Srbiji da se upuste u preduzetništvo, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Na panel diskusiji o preduzetištvu mladih u PKS, uz prikazivanje filma „Kako započeti biznis u Srbiji“, a u organizaciji LegalAid-a, rečeno je da se mladi u Srbiji interesuju za razne sektore preduzetništva, a da kao najpespektivnije vide proizvodnju i preradu hrane, te IT setkor.

Sekretar Zajednice preduzetnika PKS Branislava Simanić je rekla Tanjugu da je jedan od prioriteta Sektora za preduzetništvo PKS unapređenje omladinskog preduzetništva i da su se zato odazvali pozivu da učestvuju u izradi filma o tome kako započeti sopstveni posao u Srbiji. 

„Mlade je najviše zanimalo koje usluge mogu dobiti u PKS. Predstavili smo te usluge u filmu – pružamo pomoć u izradi biznis planova, prilikom učestvovanja na sajmovima i izlasku na strana tržišta, oranizujemo B2B sastanke, radimo promocije, proveravmo bonitet inostrane firme koja može biti potencijalni partner u Srbiji i drugo“, navela je Simanić. 

Kaže da PKS ima i Biznis info servis u okviru kojeg mladi mogu postaviti bilo koje pitanje koje ih zanima i da će im u roku od 48 sati stručne službe PKS dostaviti odgovor. 

„Zanimalo ih je pokretanje nove službe, a to je služba za zaštitu prava preduzetnika, a u slučaju nepravilnog i nezakonitog rada organa, koja prvi put kreće i koja će značajno unaprediti prava preduzetnika“, rekla je Simanić. 

Mladi najviše interesovanja pokazuju za razne vidove prizvodnje i prerade hrane i za IT setkor, ali ih u nameri da se bave poslovima koči nedostatak novca, primetila je Simanić dodajući da je država uz partnerstvo PKS pokretnula različite programe finansijske podrške, a posebno za start-ap. 

„U 2016. godini smo imali dodelu prvih 116 ugovora za započinjanje sopstvenog posla, a uskoro se očekuje otvaranje istih programa i za ovu godinu“, rekla je Simanić. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.