Srbija

31.01.2017. 15:18

Nataša Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Od danas u APR-u elektronsko plaćanje naknada za obradu finansijskih izveštaja

Srbija

31.01.2017. 15:18

Privredna društva, preduzetnici, ali i ostala pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre (APR), ubuduće će naknadu za uslugu obrade i objavljivanja elektronskih finansijskih izveštaja moći da plate preko interneta platnom karticom (e-coomerce). Aplikaciji se pristupa preko internet strane APR-a u Registru finansijskih izveštaja. 

Pristup Posebnom informacionom sistemu Agencije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2016.godinu biće omogućen od danas u skladu sa Zakonom o računovodstvu.

Povodom uvođenja ovog novog elektronskog sesrvis, APR je posetila Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave. 

Ona je rekla da joj je izuzetno zadovoljstvo da podrži sistem plaćanja platnim karticama za privredu. 

„Ja sam već najavila da je to nešto na čemu će Vlada Republike Srbije, odnosno sva nadležna ministarstva, pre svega Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, raditi. Nama je sada ostalo da sledimo primer APR-a i da uvedemo ovo preko portala eUprave i za građane Srbije“, rekla je ministarka.

Istakla je da želi da još jednom pohvali APR.

„Osnova za uvođenje eletronske uprave u Srbiji su registri. Jedini registar koji imamo je registar privrede i on je ovde u APR-u. Mi ćemo tokom 2017. godine da počnemo rad na dva velika registra važna za građane. Jedan je registar građana, drugi je registar adresnih podataka. To je ono što mi kao Ministarstvo treba strateški da uradimo da bi u Srbiji uveli elektronsku upravu. APR nam je svima dao tempo i mi smo, kao Ministarstvo tu da sledimo“, izjavila je Brnabićeva.

Zvonko Obradović, direktor APR-a rekao je da će ovaj servis u budućnosti značajno olakšati proceduru i pojednostaviti rad privrede.

„Danas je, inače, i zakonski rok po kome smo dužni da uspostavimo informacioni sistem za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja kompanijama i pravnim licima koja počinju polako, u skladu sa zakonskim rokovima da podnose finansijske izveštaje. Rok za podnošenje statističkih izveštaja je 28. februar, a rok za konačne je 30. jun“, rekao je Obradović.

Kako je naveo, ova aktivnost usmerena je na izgradnju internet, odnosno elektronske administracije u zemlji. 

„Zahvaljujemo se ministarki Ani Brnabić sa kojom smo imali jako puno sastanaka i na tome što se na tim sastancima bavila i tehničkim etaljima. Mi smo duže od  godinu dana u ovom poslu. Ovo je bio jedan izuzetno veliki posao, ali pokazali smo da možemo da ga realizujemo uz saradnju sa našim partnerima, našim ministarstvom“, kazao je direktor APR-a. 

E-plaćanje će moći da se izvrši bilo kojom vrstom platne kartice, uz mogućnost da se u budućnosti uključe i POS terminali na takozvanom prodajnom mestu, u prostorijama APR-a.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana u postupku javne nabavke maja 2016. godine, na osnovu kriterijuma najniže provizije i najkraćeg vremena za transakciju uplate (1 dan).

Građani će plaćati proviziju na ovu uslugu u iznosu od 50 dinara za naknade do 2.500 dinara, a 2 odsto za iznose veće od 2.500 dinara.

Prethodnih godina su naknade mogle biti plaćene elektronskim bankarstvom, ali je postojao problem povezivanja elektronski podnetih finansijskih izveštaja sa dokazom o uplaćenoj naknadi. Sa ovim rešenjem, biće automatizovano povezivanje naknade sa finanjsijskim izveštajem koji je predmet obrade.

Prošle godine APR je primila 157.000 elektronskih finansijskih izveštaja za 2015.godinu.

„Podnošenje finansijskih izveštaja je  podrazumevalo da se oni podnesu uz upotrebu elektronskog potpisa. Mogli ste da podnesete izveštaj, ali niste mogli da ga platite elektronski, nego odlaskom na uplatna mesta, a postojali su i određeni problemi u implementaciji elektronskog potpisa“, rekao je direktor Obradović i naveo da je sada sve to rešeno.

APR-ova aplikacija za potpisivanje jvalifikovanim elektronskim sertifikatima je ove godine unapređena uvođenjem jedinstvenog softvera usaglašenog sa eIDAS standardima, koji se primenjuju u Evropskoj uniji, što bi trebalo da ukloni probleme na strani korisnika prouzrokovane nejednakim informacionim standardima kod izdatih sertifikata za e-potpisivanje. Agencija za elektronsko plaćanje urađena je u saradnji sa Institutom Mihajlo Pupin.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.