Srbija

03.02.2017. 12:34

Beta

Autor: Nova Ekonomija

PKS: Na sajmu u Moskvi 12 kompanije iz Srbije

Srbija

03.02.2017. 12:34

Na međunarodnom sajmu prehambenih proizvoda u Moskvi „Prodekspo“ od 6. do 10. februara svoju robu izlagaće 12 kompanija iz Srbije, saopštila je PKS.

Na sajmu izlažu Fruvita, Hladnjača Inter fud, ITN grupa, Brend Naša, Kuč kompanija, Master frigo, Megle, ZZ Moravac, PIK Bečej, Vino kalem, AD Voćar i Zlatiborac.

„Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u Rusiji, regionu Zajednice nezavisnih država i šire, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu“, navodi se u saopštenju PKS. 

Istaknuto je da je stabilizacija kursa rublje od početka prošle godine uticala na povratak trenda rasta trgovinske razmene Srbije i Rusije i srpskog izvoza. 

Ukupan srpski izvoz u Rusiju za 11 meseci 2016. vredeo je 729,9 miliona dolara što je rast 10,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom sa 41,5 odsto povećana na 53,9 odsto. 

Izuzimajući uvoz energenata koji obuhvata 60-80 odsto uvoza iz Rusije godišnje, Srbija beleži suficit u trgovinskoj razmeni. Izvoz voća u Rusiju je povećan 37,8 odsto, a zarada je bila 180 miliona dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.