Srbija

03.02.2017. 21:14

N1

Autor: Nova Ekonomija

Udruženje prevoznika putnika kombija najavilo protest za utorak

Srbija

03.02.2017. 21:14

Udruženje prevoznika putnika kombijima Srbije održaće u utorak, 7. februara protestnu vožnju u Beogradu i zatražiti odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, odlučeno je danas na sastanku predstavnika Udruženja.

Oni kažu da im taj propis uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika.

Uz poruku „Mi poštujemo zakone  –  vi poštujte naše ustavno pravo na rad“, kombi prevoznici traže od Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).

Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

U protestnoj vožnji članova Udruženja kombi prevoz putnika učestvovaće nekoliko desetina kombija iz cele Srbije, a cilj im je da upozore na niz ozbiljnih posledica koje bi lančano izazvala primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. 

Udruženje ocenjuje da rigorozne odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, čija bi primena trebalo da počne 12. februara, narušavaju nekoliko elementarnih ljudskih i ustavnih prava, a istovremeno odudaraju od legislative EU.

Kombi prevoznicima se, uz neargumentovane zamerke da ugrožavaju bezbednosti saobraćaja, uskraćuje pravo na rad, građanima pravo na izbor prevoza i usluga, a striktnom primenom sadašnjih zakonskih rešenja direktnu štetu dugoročno bi trpela i država.

„Nakaradna zakonska rešenja“, piše u saopštenju, i „podstiču korupciju i guraju prevoznike u sivu zonu poslovanja“, upozoreno je na današnjem na sastanku članova Udruženja kombi prevoz putnika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.