Srbija

05.02.2017. 10:58

N1

Autor: Nova Ekonomija

Prevoznici: Do sada smo bezbedno vozili putnike u kombijima, a sada nas država ukida

Srbija

05.02.2017. 10:58

Zakon koji uskoro stupa na snagu predviđa strožije kazne za prevoz putnika u putničkim vozilima u koje spada i kombi, odnosno sva vozila do 9 mesta. Vlasnici firmi koje prevoze kombijima, poručuju – to znači da će se kombi prevoz ugasiti, te zato najavljuju protest 7. februara.

Kombi, koji je do sada većini ljudi bio sredstvo prevoza, na primer od Beograda do aerodroma u nekoj od zemalja u okruženju, zapravo prema Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kategoriše se kao putničko vozilo i kao takvo ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu. Do sada, prevoznici su nesmetano radili, a sada, smatraju narušavaju se ljudska i ustavna prava.

„Kombi prevoz onakav kakav mi radimo i koji je najelegantniji, sa vozilima koja imaju 7 i 8 putničkih mesta više neće postojati. Kazne su toliko velike da izlaze izvan okvira našeg standarda i svega onoga što postoji u okruženju“, kaže Zoran Balović, vlasnik firme Gea turs.

Tvrde, gurnuti su u sferu sive zone i okarakterisani kao nebezbedan prevoz, bez ikakvih dokaza. Cilj im je da postignu dogovor sa Vladom oko odlaganja primena Zakona. Protestovaće kažu, jer niko do sada nije želeo da razgovara sa njima

„Ustavom vam niko ne može zabraniti pravo na rad i da zarađujete i privređujete. Niko se nije posavetovao sa građanima, to je pre svega volja građana i oni sami traže takav vid prevoza. A kada mislimo na privredu mislimo pre svega na količinu goriva, poreze, akcize, servisi i s.“, kaže Predrag Marić iz Udruženja kombi prevoznika.

U ministarstvu saobraćaja tvrde – Takav vid prevoza putnika nije bio dozvoljen ni po sada važećem, a neće ni po novom zakonu, samo su kazne pooštrene.

„Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prvi put definiše šta je nelegalan prevoz i uvodi nove mehanizme dokazivanja ove pojave. Na taj način se sprečava ponavljanje situacija iz prošlosti kada bi ovakvi prekršaji zastarevali zbog nedostatka dokaza. Jedna od sankcija koja je predviđena za kršenje odredbi zakona jeste i oduzimanje vozila, čime će se sprečiti ponavljanje istih prekršaja“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu saobraćaja tvrde, tek je juna 2016. godine registrovano neko zvanično udruženje kombi prevoznika, čiji broj članova im nije poznat. A u udruženju tvrde, imaju oko 30 registrovanih firmi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.