Svet

09.08.2013. 10:08

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

BiH: Sve češće dizanje kredita za finansiranje svakodnevnih troškova

Svet

09.08.2013. 10:08

U BiH je sve snažniji trend podizanja nenamenskih potrošačkih kredita za finansiranje svakodnevnih životnih potreba.
To je dovelo do toga da na ta zaduženja trenutno otpadaju gotovo dve trećine kreditnih dugovanja građana Bosne i Hercegovine, potvrđuju podaci Centralne banke BiH .
Iskazano ciframa na kraju maja ove godine ukupna kreditna zaduženost stanovništva iznosila je 6,83 milijarde konvertibilnih maraka (oko 3,4 milijarde evra), dok se od ove svote 4,06 milijardi maraka odnosilo na nenamenske potrošačke kredite. 
Podaci Centralne banke ukazuju i na to da se u BiH od kraja 2008. godine do kraja maja ove godine, uz periode kratkih izuzetaka, beleži konstantan rast kratkoročnog zaduživanja, pišu „Nezavisne novine“. 
Naime, ukupna kreditna dugovanja stanovništva su pre četiri i po godine iznosila 6,69 milijardi maraka, od čega je iznos kratkoročnog kreditnog duga bio 3,39 milijardi. Jednostavna računica ukazuje na to da je iznos kratkoročnih zaduženja tada činio polovinu ukupne zaduženosti. 
Da građani BiH svakog meseca sve više posežu za podizanjem nenamenskih kredita kako bi platili režije, kupili zimnicu ili otišli na letovanje, nije velika novost, ukazuje banjalučki dnevnik. 
Ipak, činjenica da nenamenski krediti u dvotrećinskoj razmeri učestvuju u ukupnoj kreditnoj zaduženosti građana BiH je, prema mišljenju stručnjaka, veoma loš pokazatelj. 
Jedan iz nove generacije ekonomista Saša Grabovac ocenjuje da je sve snažniji trend kratkoročnog zaduživanja stanovništva logičan sled okolnosti u kojima se sve većem broju građana smanjuju plate, dok troškovi života rastu. 
„Zbog sve težih ekonomskih uslova života veliki broj građana, nažalost, dolazi u situaciju da se zadužuje u mikrokreditnim organizacijama, da ulazi u minuse na svojim računima ili pozajmljuje od rođaka i prijatelja. Među njima je dosta i onih koji zatvaraju jedan kredit podizanjem drugog, što je samo odlaganje rešenja“, smatra Grabovac. 
Konstatovao je da stalnim produbljivanjem zaduživanja građani lako mogu da završe u teškoj situaciji kada više neće imati od koga, ni gde da pozajme, dok će sa druge strane njihova dugovanja i dalje dospevati. 
Grabovac je, između ostalog, naveo da, pored rasta kratkoročnih kreditnih zaduženja, broj realizovanih stambenih kredita uglavnom pada ili stagnira, što jasno ukazuje da stanovnici BiH „žive u nesigurnosti“ zbog čega se sve teže odlučuju na dugoročna investiranja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.