Srbija

07.02.2017. 10:30

N1

Autor: Nova Ekonomija

Očajni radnici propalih niških firmi još nisu dobili plate koje im država duguje

Srbija

07.02.2017. 10:30

Hiljade radnika propalih niških preduzeća i dalje čeka novac od zaostalih plata. Umesto isplate po sudskim presudama, njima se isplaćuje jednokratna pomoć, koja takođe kasni. Uprkos najavama da bi isplata za još oko 2.000 radnika sa proširenog spiska mogla da počne već tokom vikenda, novca i dalje nema.

Posle obećanja da isplata počinje, bivši radnici od juče ujutru u redu isped Poštanske štedionice. Sačekaju svoj red i svi dobiju isti odgovor. Svi od reda kažu – novca nema.

Posle decenije čekanja da im država isplati dugove od nekoliko stotina hiljada dinara, danas stoje u redu da prime deo.

Krstomir Jovanović, radnik MIN Vagonka, dobio je presudu na 140 hiljada dinara, a došao je da podigne nešto više od 21 hiljade.

Iako značajno manji iznos od onoga za koji imaju i presude, njima je kažu značajan svaki dinar. Zato neki iz reda po informaciju odlaze do kabineta gradonačelnika. Međutim, i tamo isti odgovor.

„Da se zakazuje, čeka se jedno tri meseca da biste došli na red. O nikakvim parama niko ništa ne priča“, kaže Staniša Mladenović koji je pokušao da zakuca na vratagradonačelnika.

Iz Grada kažu da će para, ipak, biti. Gradski većnik zadužen za privredu, Mihajlo Stanković kaže da novca ima i da isplata samo što nije počela.

Pred Novu godinu isplaćeno je oko 5.100 radnika, dok sada na uplatu čeka 2.100 njih. Međutim, da li će i kada radnicima biti isplaćeno ono što potražuju u gradu kažu da nemaju informacije.

Radnici u međuvremenu nastavljaju proteste koji traju godinama. U petak, ispred kabineta gradonačelnika, gde su i prošlog petka dobili obećanje da će novca biti.

„Za struju te ne pitaju, uterivači duga ne pitaju, Toplana ne pita, Vodovod ne pita… A gradonačelnik kaže: ‘ljudi smirite se, ja vas razumem’. Šta on ima da razume, kada ja kod kuće ne znam šta da radim“, poručio je na protestu jedan ogorčeni radnik.

Po informaciju kada će biti isplaćen ostatak duga radnici bi u sredu trebalo da putuju u Beograd, na najvljeni sastanak sa predstavnicima ministarstva finansija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.