Srbija

13.02.2017. 12:26

N1

Autor: Nova Ekonomija

Jovanović: Janković i Jeremić tumaraju, treba da se dogovore

Srbija

13.02.2017. 12:26

Ukoliko smo racionalni, Janković i Jeremić treba da se dogovore da se samo jedan od njih dvojice kandiduje, kaže lider LDP Čedomir Jovanović. Zaključio je da oba kandidata tumaraju i da te kampanje neće dovesti do jedne ozbiljne politike. A sistem je uništen, jer umesto države imamo pojedinca koji se ponaša kao da je on država, dodao je.

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima i atmosferi na političkoj sceni, rekao je da je očigledno da su mnogo  promenjeni kriterijumi koji su bili ranije standardi: 

„Zamislite kad se kao cilj stavlja pobeda u prvom krugu. Pa to nije bilo ni za vreme (Slobodana) Miloševića, kad se kandidovao protiv (Milana) Panića“.

Ocenjuje da se sa Tomislavom Nikolićem u drugom mandatu ne može računati na rešenje nekih problema – pre svega, dilema kao što je EU ili Rusija. 

„Sa Nikolićem ne možemo računati da će se taj problem rešiti“, navodi i dodaje da su tu i pitanja Kosova i Bosne. 

A, kako ističe, dok ne osiguramo mir, ne možemo da utičemo na kvalitet života.

Govoreći o eventualnom kandidovanju Aleksandra Vučića, kaže da sadašnji premijer, ukoliko „želi da bude uspešan predsednik, ne kao oni koji su bili prethodno, onda mora da seče sve ove Gordijeve čvorove“. Ako to uradi verovatno će, kako ocenjuje, ostati bez desne struje u stranci.

„Nikada nije postojala osoba koja je bila predsednik Srbije bez stava iz Moskve. Pa i  (Sergej) Lavrov je došao 2000. i prstom pokazao na Koštunicu, mogli smo tri puta da palimo skupštinu“, dodao je.

U petak je lider LDP zamolio Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da se dogovore da se samo jedan od njih dvojice kandiduje.

To je jedini put do konsolidovanja tog dela društva, kaže Jovanović i dodaje da ne misli da je zakasnio s pozivom.

„Stranke vladajuće koalicije danas tragaju za jednim kandidatom i to traje već mesecima… Stranke koje su uvek imale svog predsedničkog kandidata kao što su SPS, stranka Rasima Ljajića i LSV, danas govore o jednom kandidatu“, navodi Jovanović.

„Ako smo racionalni, a ja mislim da su i Janković i Jeremić razumni, treba da se dogovore. Sve što se dešava je jasna poruka da ulazimo u proces izgradnje političke altrenative Vučiću“, navodi on.

Ocenjuje da bi Jankoviću 10, a Jeremiću 15 posto bili maksimumi koje bi mogli da osvoje na glasanju i postavlja pitanje: Šta tražimo onda ovim izborima?

Kaže da je odsustvo reakcije oba kandidata na njegov poziv takođe reakcija: 

„Ako ne dobijemo odgovor (o dogovoru za zajedničkog kanidata) onda moraju da odgovore na pitanje šta je njihov cilj, zašto se kandiduju“.

Jovanović smatra da je previše sličnosti između politike Jeremića i SPS i da 30 odsto njegovih birača dolazi iz pravca onih  koji su bili za socijaliste od osnivanja stranke, da deo dolazi iz desnice, DSS, čak i od radikala. Ocenjuje da bi eventualno isticanje kandidata ispred SPS bilo, pre svega, sa ciljem da se marginalizuje Jeremić.

List Danas je 12. decembra prošle godine pisao da je „Predsedništvo Liberalno-demokratske partije obavezalo je svog predsednika Čedomira Jovanovića da se kandiduje za predsednika Srbije ukoliko kandidat proevropske opozicije bude Vuk Jeremić“.

Lider LDP-a kaže da su okolnosti takve da ne bi želeo da u ovoj kampanji bude neko ko će da se bori protiv Jeremića ili Jankovića. Ljudi treba da prave ustupke, naveo je dodajući da je tako bilo i 2000. godine, kad su birali  tadašnjeg lidera DSS Vojislava Koštunicu za predsednika. 

„Ne moram ja da budem zaljubljen u Jeremića ili Sašu Jankovića“.

Navodi i da su se promenile političke okolnosti od decembra. Radikalizovali su se odnosi na Kosovu i BiH, Angela Merkel je rekla da će postojati dve Evrope – tvrdo i meko jezgro Evrope, dobili smo novog predsednikaa SAD koji ne vodi politiku kakvu su očekivali nacionalisti ovde, nabraja.

Kaže da se ne slaže s politikom Jeremića koju ocenjuje sporom. 

„Vuk Jeremić je krenuo u izbore da bi pravio stranku“, dodaje.

U intervjuu za Tanjug, 3. januara, Jovanović je rekao za Jeremića da njegovi stavovi predstavljaju „izraz kontinuiteta politike koja je uništila Srbiju“. 

„Srbija nema snagu da plati sa još pet godina neku repliku Tomislava Nikolića ili Vojislava Koštunice, a sve je u Vuku Jeremiću“, rekao je tada Jovanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.